2011. július 19., kedd

Érvek a listás szavazás ellen

Kopátsy Sándor PP 2011-07-17

ÉRVEK A LISTÁS SZAVAZÁS ELLEN

Csak azt a demokráciát tarom következetesnek, amiben csak az lehet törvényhozó, akit a szavazók megválasztanak. Ennek a kijátszása az is, amikor a szavazó csak pártot választhat, aztán a képviselőt a párt nevezi meg. Ezt a csúsztatást fokozza a frakciófegyelem, amikor a képviselő köteles a pártjával szavazni. A demokrácia elve azt követeli meg, hogy a képviselő csak az lehet, akit a választók névre szólóan megválasztottak, és annak szavazata minden külső erőszaktól mentes, a képviselő lelkiismeretére van bízva.

A listás képviselőválasztás azt jelenti, hogy a képviselők jelentős hányadát nem a szavazók, hanem a párt klérusa választja, jelöli ki. A frakciófegyelem pedig azt jelenti, hogy az összes képviselők szavazata felett a párok klérusa rendelkezik.

A demokrácia azt jelenti, hogy csak az képviselheti a szavazókat, akit megválasztottak, akik csak a szavazók felé felelősek. De a képviselők még a szavazók által sem válthatók le.

A listás szavazás a Vatikán és a Bolsevik párt találmánya. Azt, hogy ki lehet képviselő, eleve a párt apparátusa dönti el. Aztán még az is, hogy mikor hogyan kell szavaznia. A listás választási módszer nem népuralom, hanem párturalom. A választók szabadsága abban merül ki, hogy milyen pártot választ, az éremi döntések, ettől kezdve, a párt apparátusának kezében van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése