2011. július 29., péntek

A hitelminősítőknek van igazuk

Kopátsy Sándor EG 2011-07-28

A HITELMINŐSÍTŐKNEK VAN IGAZUK

Munkás életem nagyobb részt olyan rendszerben töltöttem el, amiben még a gazdaságban is az államnak volt igaza, a piaccal szemben. Ezért zsigereiben piacpárti lettem.

Ez jutott az eszembe, amikor az EU bürokratái azon háborognak, hogy az amerikai hitelminősítők leminősítik azokat az országokat, melyeket ők felelőtlenül felvettek az euró övezetbe, és évek során megengedték, hogy szélhámoskodjanak.

Az államadósság felhalmozódását tűrték, amíg a pénzpiac nem jelezte a botrányt.

Ha valamiért hibáztatni lehet a hitelminősítőket, akkor az, hogy lassan leplezték le az állami hitelek fedezethiányát. De az idő, eddig még őket igazolta, hiszen joggal számíthattak arra, hogy az euró erős tagjaik fognak futni a valutájuk megmentése érdekében, és fizetni fognak. Ha erre nem számíthattak volna joggal, akkor már régen megtörtént volna a kemény leértékelés. A hitelminősítők, és a pénzpiac joggal számíthatott arra, hogy az adósság két fő finanszírozója, Németország és Franciaország, ők pedig fizetni fognak. Ők nem Görögországot minősítették, hanem azt, mint az euró zóna egyik tagját, aki mögött ott állnak a fizetőképesek. Ha megnézem a hitelminősítések országok közti megoszlását, engem igazolnak, aki eleve azt mondtam, hogy a takarékos puritánoknak és a bohém mediterránoknak nem lehet büntetlenül közös pénzük. A puritán népeknek ma is jó a minősítésük, a mediterránoknak meg még rosszabb volna, ha nem állna mögöttük az ötször nagyobb súlyú puritán többség.

Ha valaki nem tudja, hogy miért vásároltak annyi görög, olasz, spanyol és portugál állampapírt a német és francia bankok, elárulom, azért mert bíztak a saját államuk fedezetében. Igazuk volt, mert e két állam a kezét, lábát töri annak érdekében, hogy a saját bankjai ne járjanak rosszul. Kiderült, hogy nem ők jártak rosszul, mert a saját államuk az adófizetők pénzéből meneti a költekezőket.

A két állam kormánya még addig sem jutott el, hogy kiszámolja, hogy mennyit keresek a bankjaik azon, hogy a magas kamatot ígérő görög állampapírokat, és nem az alacsony kamatú németet vásárolták.

A brüsszeli bürokraták hallgattak a két erős tagállam terjeszkedési mániájára, és felvették azokat is a közös pénzrendszerbe, akik nem oda valók. Most azon háborognak, hogy a hitelminősítők megmondják az igazat, és azon háborognak, hogyan merészeli három amerikai hitelminősítő megmondani, hogy az euró zóna kialakítói ostobák voltak.

Egyszerűen, hogy jön ahhoz egy vállalat, hogy közölje, az árintett államok ostobák voltak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése