2011. augusztus 26., péntek

Nem az a baj, hogy fogyunk, hanem, hogy romlunk

Kopátsy Sándor PD 2011-08-25

NEM AZ A BAJ, HOGY FOGYUNK, HANEM, HOGY ROMLUNK

Semmi sem bosszant jobban a demográfusok butaságánál. A jelenkori fejlett társadalmakban is darabra számolják az embereket. Nem veszik tudomásul, hogy a tudomány és tudás társadalmában az emberek minősége tízszer jobban szóródik, minthogy darabra lehetnek számolni őket.

Jelenleg a magyar társadalom felső minőségi tizede az átlag értékének ötszöröse, az alsó tized értéke pedig negatív. A nálunk sokkal fejlettebb társadalmakban még nagyobb az állampolgárok értékének szóródása.

Nem azt mondom, hogy a létszám nem fontos. Nem egészséges a társadalom, ha a népesség évente néhány ezreléknél gyorsabban fogy. Nem örvendetes tehát, hogy a népesség nálunk évi két ezrelékkel fogy. Ennél azonban százszor nagyobb kárt okoz, hogy a következő generáció minősége romlik.

Még addig sem jutottunk el, hogy milyen kár származik abból, hogy sok gyermek születik ott, ahol gyenge eredmény várható a társadalmi értéküktől, és nagyon kevés ott, ahol szint biztos a jó eredmény. Pedig csak arról kellene készíteni egy felmérést, hogy milyen iskolázottsági eredmény várható a diplomás szülők gyermekitől, és milyen a tartósan munkanélküliektől. Kiderülne, hogy az előbbiek gyermekitől várható iskolázottság magas, és a tartós munkanélküli családban születetteké alacsony. A másik adat rendelkezésre állna, ha kíváncsiak volnánk, hogy mennyi nemzeti jövedelmet termelnek a diplomások, és mennyit az iskolázatlanok. Az előbbiek az átlag többszörösét, az utóbbiak pedig negatív értéktermelők.

Most nemcsak a demográfusok, de a politikusok is rádöbbennének, hogy százszor nagyobb kárt okoz a következő generáció értékében a gyermekvállalás mögötti előnytelen családi háttér, minthogy 23 ezerrel kevesebben születnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése