2011. szeptember 27., kedd

Az örömöt hozó munka egészséget teremt

Kopátsy Sándor PS 2011-09-25

AZ ÖRÖMÖT HOZÓ MUNKA EGÉSZSÉGET TEREMT

Mániákusan hiszek abban, hogy a munkátlan élet nem lehet egészséges. Mindig sajnáltam azokat az embereket, akik nem találnak magunknak olyan feladatot, ami örömöt is termel. Hiszem, hogy aki unatkozik, nem él sokáig.

Életem során mindig gyűjtögettem a meggyőződésem igazoló tapasztalatot.

A The Economist múlt heti számában látok egy statisztikát arról, hogy melyik országban az emberek évente hányszor fordulnak orvoshoz. A spanyolok hétszernél is többször, a svédek háromszor sem. Sajnos a görögök nem szerepelnek a kimutatásban, de kíváncsi lennék részletesebb adatokra, és időbeni alakulásra is. Különösen érdekelne, hogy milyen az a mutató Olaszországban délen, és északon, vagy hogy hányszor mennek a tartós munkanélküliek, és hányszor a vállalkozók, a vezető menedzserek.

Mivel a jelenkor fejlett társadalmiban a leggyorsabban az egészségügyi kiadások nőnek, a politikusok és a közgazdászok ezrei keresik ennek az okát, és a lehető legjobb megoldást. De csak azzal foglalkoznak, hogyan lehet racionálisabban ellátni azokat, akik orvosra szorulnak, nem mennek sokra. Meggyőződésem szerint azzal kellene kezdeni, hogy kiknek, és miért van sok gondjuk az egészségükkel. Az ilyen felmérésekből kiderülne, hogy sokkal gyakrabban érzik magukat betegnek, mennek az orvoshoz, akik ráérnek, mint akiknek van feladatuk. Meggyőződésem szerint az orvoshoz fordulók aránya a foglalkoztatási aránnyal fordított. Akik ráérnek, akiknek nincs feladatuk, hamarabb betegek lesznek.

Nem vagyok a tárgyban szakember, de meggyőződésem szerint, aki nagyon ráér, akinek nincs tennivalója, az inkább beteg, sőt előtt meghal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése