2011. november 16., szerda

A devizahitel rejtett emisszió

Kopátsy Sándor PG 2011-11-15

A DEVIZAHITEL REJTETT EMISSZIÓ

A lakosság és az önkormányzatok eladósítását vizsgáló parlamenti bizottság rosszul fogalmazza meg az előző kormányzat felelőségét.

Lényegben az történt, hogy a pénzügyi kormányzat külső forrásból teremtett lakossági, önkormányzati és vállalkozói vásárlóerőt. Amit a közgazdaságtan pénznyomásnak tekint, azt a pénzügyi kormányzat nem a jegybank bankprése nyomta ki forintban, és okozott ezzel azonnali inflációt, hanem a bankokkal adatta ki, devizahitel formájában.

Az ilyen vásárlóerő teremtés lényegében olyan, mint a külföldtől felvett államkölcsön. Azzal a különbséggel, hogy ez esetben nem az állam, hanem a lakosság, az önkormányzatok és a vállalatok adósodnak el a külföld felé.

Amikor a devizahiteleket törlesztik, ugyanúgy pénzt, ezzel vásárlóerőt vonnak ki, mint amikor az állam törleszti az adósságát.

Ezt az átverést fizeti most az EU azzal, hogy a mediterrán országok azzal termeltek az országnak fiktív nemzeti jövedelmet, hogy kifelé adósodtak el. Nálunk a felelőtlen pénzügyi kormányzat kitalálta annak a módját, hogy a brüsszeli hatóságok félrevezetésével, adósítsa el az országot, nem az államot, hanem a lakosságot, az önkormányzatokat és vállatokat. Ezzel hazai nemzeti jövedelemnek mutathatta ki a külföldi devizában felvett hiteleket.

Most a Statisztikai Hivatalnak korrigálni kellene a megelőző két kormányciklus nemzeti jövedelmi adatait, abból levonni a külföldről felvett jövedelmet.

Illusztráció: A lakosság a frankban felvett hitelből lakást épített. Azt, mint nemzeti vagyongyarapodást vették figyelembe, holott annak a hitelösszegnek megfelelő része nem magyar, hanem lényegében svájci vagyon.

A magyar nemzeti vagyonnak az a része, amire devizahitel van táblázva, lényegében nem magyar, hanem külföldi vagyon.

Amit pedig a devizahitelből elköltöttek, az sem magyar jövedelem volt, hanem külföldi.

Ideje volna, ha Brüsszel olyan mérlegeket követelne, amiben az ilyen csalások azonnal meg jelennek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése