2011. november 21., hétfő

Utólag könnyű okosnak lenni

Kopátsy Sándor PP 2011-11-19

UTÓLAG KÖNNYŰ OKOSNAK LENNI

Utólag könnyű okosnak lenni, de okos dolog a hibából tanulni.

Az euró övezet vársága jó példája annak, hogy mennyire nem okosak, akik a gazdaságpolitikát uralják. Szinte minden, ami bekövetkezett, előre látható lett volna, ha az illetésesek megütik a szakmai mértéket.

Az még elfogadható volt, hogy közös piacot teremtenek nagyon eltérő fejlettségű és kultúrájú országok számára. De, az is csak az áruk és a személyek körére. Az is jó, hogy a munkaerő és a tőkeforgalmát is igyekeztek közös piacra vinni. De ez az igyekezet már egyértelműen megmutatta, hogy ez nem megy könnyen és zavartalanul. Tehát engedményeket ettek ezek forgalmának korlátozásában.

Az is indokolt volt, hogy igyekeztek az országok pénzügyi egyensúlyára vigyázni. Ez az igyekezet ugyan szakmai szempontból nagyon gyengécskére sikeredett, mert megelégedtek azzal, hogy a költségvetési, és az eladósodási mozgásteret szűkítették. A módszer azonban gyermetegre sikerült. Nem vették tudomásul, ha egyúttal nem korlátozzák a külső adósságot, akkor nincs értelme a költségvetési egyensúlynak. A Maastrichti elvek elégtelenségét mutatják a tények. Azok a pénzügyi válságok kialakulásával szemben alkalmatlanok a védelemre.

Az EU vezetése azonban akkor követett el végzetes hibát, amikor a közös valutát, és bankot is bevezette, a nagyon eltérő fejlettségű és kultúrájú országok közös is

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése