2012. március 14., szerda

Oroszországban az órák lassan járnak

Kopátsy Sándor PH 2012-03-07

OROSZORSZÁGBAN AZ ÓRÁK LASSAN JÁRNAK

A The Economist vezércikket írt annak okán, hogy Putyint ismét elnöknek választották. Jellemző a cím: The beginning of the end of Putin. A jóslat arra épül, hogy egyre erősebb lesz Oroszországban a középosztály. Ez ugyan tagadhatatlan, de tévedés azt hinni, hogy az orosz középosztály olyan lesz, mint Európa nyugati felében. Az orosz középosztály úgy hasonlít a nyugatira, mint az ortodox kereszténység a protestáns kereszténységre.

Max Weber száz éve már felismerte, hogy ugyanazon társadalmi rendszer jelentősen más hatékonysággal, más módon működik a különböző kultúrában. Ő még csak azt ismerte fel, hogy a tőkés osztálytársadalom lényegesen hatékonyabban működik azokban az országokban, ahol a lakosság viselkedésére a protestáns etika a jellemző.

Az elmúlt század aztán azt bizonyítja, hogy mind a bolsevik marxizmus, mind az össznépi társadalom csak ott működik hatékonyan, ahol a lakosság viselkedését a nyugati puritán, és a távol-keleti konfuciánus viselkedés jellemzi.

A 20. századi marxizmusokról kiderült, hogy csak a puritán skandináv államokban, a jóléti társadalom formájában működött hatékonyan. A bolsevik változata pedig megbukott Európa keleti felén, viszont fényes sikert arat a konfuciánus Kínában. A Szovjetunió összeomlása után kiderült, hogy ott a tőkés rendszer sem hatékony. Európa keleti felén a lakosság viselkedési kultúrája nem felel meg a kor követelményének. Ott lehet ilyen, vagy olyan a rendszer lemaradnak.

Sem a politikusok, sem a közgazdászok nem veszik tudomásul, hogy jelenleg a társadalmi és gazdasági sikernek két feltétele van. Egyrészt álljon meg a túlnépesedés, másrészt puritán módon viselkedjen a lakosság. Ha e kettőnek egyike hiányzik, már elérhetetlen a siker.

Oroszországban nincs túlnépesedés, sőt csökken a lakosság száma, ellenben a viselkedésük nem puritán. Ez a viselkedés az orosz nagytőkéseket, és a középosztályt ugyanúgy jellemzi, mint a népet.

Ennek ellenére Oroszországban gyorsan fejlődött a gazdaság, az egy lakosra jutó jövedelem. Ennek azonban külső oka van: a nyersanyagokban való gazdagság, és azok árának emelkedése. Becslésem szerint, az elmúlt tizenkét évben elért gazdagodás négyötöde a nyersanyagárak, mindenek előtt az olaj és a földgáz árának emelkedéséből származott. Ha ezt a bányajáradékot levonnánk, szomorú képet kapnánk. Elég megnézni, hogyan alakult a helyzet Ukrajnában és Fehér-Oroszországban.

Az elmúlt ezer év bizonyítja, hogy a kelet-európai népesség számra nem hozhat sikert semmiféle rendszer, mert mások az emberek.

Ennek első bizonyítéka volt az első egyházszakadás. Ma három kereszténység van Európában, az ortodox, a katolikus és protestáns. Ugyanaz a megváltójuk, a tíz parancsuk, a Bibliájuk, de az életszínvonaluk, az iskolázottságuk, a viselkedésük nagyon eltérő. A köztük kialakult különbség már a középkorban is jelentős volt. A tőkés társadalmak idején megnőtt. A tudomány és technika korában még sokkal nagyobb lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése