2012. április 12., csütörtök

Bolond ez a világ

Kopátsy Sándor PG 2012-03-27

BOLOND EZ A VILÁG

Nem tudtam eldönteni, hogy a cím után pontot, felkiáltó vagy kérdőjelet tegyek. Mindegyik indokolt volna.

Az Apple tőzsdei karrierjéről van szó. Ma az a világ legértékesebb vállalta, kereken 600 milliárd dollár a tőzsdei értéke. Elektronikus berendezkedéseket gyárt. 2003 óta néhány milliárdról mára 600 millió lett az értéke. Az alapítója, és fő tulajdonosa a múlt évben halt meg, és a világ úgy emlékezett meg róla, mint a kor egyik legnagyobb alakjáról. Joggal. Szerintem sem volt az elmúlt tíz évben nála fontosabb személy. Néhányuk, egy-egy garázsból elindulva, többet változtatott a világon, mint a politikai élet bármely személye.

Az Apple értéke 2008-ban még 100 milliárd alatt volt, cél éve már 400, ha 600 milliárd. Még nincs vége az első negyedévnek, és 200 milliárd az idei növekménye.

Azt, hogy mennyi a 200 milliárd dollár, csak a szakmabeliek tudják felfogni. Jó érzékelteti, hogyha arra gondolunk, hogy az euró vállság kezelése során ennek az összegnek a felét kellett összekotorni az Európai Uniónak, hogy ne dőljön össze az euró övezet. Ehhez hetente ült össze az EU 27 országának, illetve az euró övezet 17 tagországának a miniszterelnöke, illetve a pénzügyminisztere.

Még jobb példa, hogy Magyarország a Nemzetközi Valutaalaptól 10 milliárd euróra kér hitelgaranciát, és fél éve kell alázkodnia, ha meg akarja kapni.

A két példa jól jelzi, hogy a gazdasági életben mekkora rangja van egy zseniális feltaláló vállalkozónak, és mekkora az államok politikai vezetőinek. Az újságok mégis százszor többet foglalkoznak a nem fontos politikusokkal, mint a tudomány és technika óriásaival.

A Nobel-díj a legtekintélyesebb kitüntetés, de tucatnyinak nem volt akkora történelemformáló szerepe, mint Gatesnek a Microsoft és Jobsnak az Apple alapítójának. Az elmúlt emberöltő talán legjelentősebb történelmi változása, hogy milliárd embernek van mobil telefonja, vagy számítógépe. Ezek tudatformáló, képességfejlesztő hatása máris sokkal nagyobb

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése