2012. augusztus 23., csütörtök

Magyarországon öntözni kell


Kopátsy Sándor                 PA                   2012-08-23

MAGYARORSZÁGON ÖNTÖZNI KELL

Sokáig, történészként azt tartottam a legfontosabb előismeretnek, hogy a Kárpát Medence legnagyobb hátránya, hogy nem volt a Nyugat felé vízi útja.
Öreg koromra még ennél is fontosabbnak tartom, a jelenlegi ország területének sora szempontjából, a két gazdaságföldrajzi adottságát.
1. Az árvizek esetén, sok rendezetlen víz tette hasznosíthatatlanná a Tisza völgyének jelentős hányadát.
2. A kontinentális éghajlatunk a kívánatosnál sokkal kevesebb, és szélsőségesen ingadozó csapadék következtében az eleve kis termés mennyisége is széles határok között ingadozott.
Ad. 1. A hegyekből lefolyó vizek áradásai mocsarakká változtatták a szántóföldi művelésre alkalmas terület mintegy hatodát. Ezt a problémát ismerte fel Széchenyi István kezdeményezésére megoldották a Tisza szabályozását. Ennek köszönhetően a 19 század végére az ország jelenlegi területének eltartó képessége mintegy hatodával megnőtt.
A Tisza szabályozása azt jelentette, hogy az ország határainak megváltoztatása nélkül, hatodával nagyobb lett.
Ad. 2. Az Alföld kontinentális éghajlata ugyan bőséges napsütést adott, de ehhez viszonyítva a száraz levegő és a kevés alig 6-600 milliméteres, és nagyon széles határok között ingadozó csapadék mellett nagyon ingadozott a termés.
Európa legkedvezőbb mezőgazdasági adottsága Németalföld, Franciaország és a Po völgye. Ebben a térségben eleve mintegy 50 százalékkal nagyobb a csapadék, és a párásabb levegőnek köszönhetően sokkal kisebb a párolgás, és sokkal kisebb az évek közti ingadozás.
Az Alföldön tehát 1000 milliméteres éves csapadék, és az átlaghoz képest sokkal kisebb kilengés volna az ideális. Ennek elérése esetén mintegy háromszorosára volna növelhető a hozam. Ez azt jelentené, hogy az ország területének a nagyobbik felét megháromszoroznánk. Más szavakkal, az ország mezőgazdasági kapacitása, vagyis redukált szántóban kifejezett területe akkora lehetne, mint a Trianon előtti országé volt.
Ehhez járul az időszerűség.
Jelenleg nincs az ország előtt nagyobb feladat, mint az 1 millió munkahelyteremtés, vidéken és nagyrészt képzetlen munkaerő számára. Ez még tíz év alatt sem oldható meg más gazdasági ágazatban, mint az öntözéses kertészkedésben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése