2012. augusztus 23., csütörtök

MIST


Kopátsy Sándor                 PG                   2012-08-22

MIST
Mexikó – Indonézia - Dél-Korea - Törökország

Ezt a négy országot is a Goldman Sachs elnöke találta ki, ahogyan sokkal korábban a BRIC csoportot, Brazília, Oroszország, India és Kína csoportot. Az utóbbiról már több alkalommal kifejtettem, hogy nem összeillők, a sorsuk nagyon eltérő módon alakult, és még ennél is eltérőben fog alakulni. A BRIC országok közül csak Kína lehet képes a felzárkózásra. A másik három nem. Brazília és India esetében mind a gyors népszaporulat, mind a kultúra eleve kizárja a felzárkózást. Oroszország esetében csak a kulturális előfeltétel hiányzik.
A MIST négyesből is csak egy az ígéretes, Dél-Korea. A másik háromnál mindkét előfeltétel hiányzik: elviselhetetlenül gyorsan szaporodnak és nem megfelelő a kultúrájuk.
Dél-Korea sikere már bizonyított. Mindkét előfeltétel szilárd. Nem szaporodik a népesség, és konfuciánus a lakosság viselkedése. Rá ugyanaz fennáll, amit már Japán, Tajvan, Szingapúr és Hong-Kong bizonyított, és Kína is bizonyít.
A másik három ország gazdasági növekedése ugyan gyors, mégsem képes az egy laksora jutó jövedelmet, vagyont az átlagosnál jobban növelni. A foglalkoztatási tárájuk és a felhalmozásuk romlik.
Mexikó a sikeres felzárkózás egyik feltételének sem felel meg.
- A gyorsan növekvő lakossága számára nem lehet képes elegendő munkaalkalmat biztosítani.
- Miért éppen Mexikó lenne az olyan latin-amerikai ország, amelyik felzárkózik?
India eleve túlnépesedett birodalom, ahol az évi közel 20 milliós népesség növekedéssel sem a munkahelyek, sem a vagyon növekedése nem képes lépést tartani. Ehhez járul, hogy a birodalom sem gazdaságföldrajzi, sem kulturális, sem nyelvi egység. Nem utolérni, de még egyben marni sem lesz képes.
Törökország ugyan a közel-keleti társégben talán a legkevésbé reménytelen, de reménytelen.
Ennek a másik oka a gyors a népesség gyors növekedése.
Elég volna, ha a politikusok és közgazdászok gazdasági növekedést nem az országra, hanem egy lakosára vetítenék. Ebben a mértékben Dél-Korea lenne az egyik első a világon, a másik háromról pedig kiderülne, hogy nem felzárkózók, hanem lemaradók.
Két évtized óta egyre általánosabb lett a Nyugaton az a nézet, hogy a gazdaságpolitikát a pénzügyi szektorra, mindenek előtt a bankárokra kell bízni. Ezt a tévhitet leleplezi, hogy a bankárok előrelátó képessége sem megbízható.
Ennél az írásnál azonban ezerszer nyomatékosabb bizonyítvány a jelenlegi pénzügyi vállság. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése