2012. október 1., hétfő

A hobby kertek felélesztése.


Kopátsy Sándor                 PF                   2012-09-24

A hobby kertek felélesztése.

Eddig fel sem mért erkölcsi és anyagi kárt okozott a hobby kertek elherdálása. Becslésem szerint több tízezer városi család talált örömöt, hasznos elfoglaltságot a nagyvállalatok által biztosított, vagy megvásárolt kis kertjében. Ezek a családok a sokszor monoton nagyvállalati munka után örömmel mentek ki a kertjükbe, ahol előbb csak kis szerszámos kamrákat építettek, majd bővítettek nyári időben akár éjszakai szállásnak is.
A kocsma, vagy a televízió helyett ástak, kapáltak, ültettek zöldséget, virágot, gyümölcsfát és örültek a termésnek.
A bérházak rengetegéből a természetbe menekültek. A hobby kertekben voltak igaziak a szomszédságok.
Ráadásul, a kis kert nemcsak örömöt, hanem saját zöldséget, virágot, gyümölcsöt is adott, ezzel olcsóbbá tette a házi kosztot.
A Kádár rendszer egyik vívmánya a szabadidő sikert, és jövedelmet kiegészítő hasznosítása volt. Ez előbb megvalósult a mezőgazdasági nagyüzemek dolgozói számára azzal, hogy nemcsak lehetőséget, de segítséget is kaptak a háztáji gazdaságuk hasznosításához.
A háztájit hamarosan követte a kalákában történő házépítés. Alig húsz év alatt közel egymillió új, illetve felújított, megnagyobbított ház épült az országban, elsősorban vidéken és a kertvárosi kerületekben.
A vidéken élők sikerét megirigyelve jelentek meg a hobby kertek és vállalati munkaközösségek.
Akkor végzett számításaim szerint a munkahelyi bérjövedelmeket negyedével emelte a szabad időben végzett munka.
Talán ennél is nagyobb társadalmi haszon származott abból, hogyan hatott ez a lakosság viselkedésre. Falusi tapasztalataim alapján az igényesebb ház igényesebb életformának adott alapot. A több lakószoba, a fürdőszoba családnevelő hatásával még a szociológia sem foglalkozik.
Éppen a rendőrségnek kellene anyagot szállítani annak bizonyságául, hogyan alakul a bűnözés, a gyerekek iskolázottsága a házgyári lakótelepeken és a kertvárosokban, a lerobbant házakban és a villanegyedekben lakók esetében. Minden bizonnyal még nagyobb a különbség a tartósan munkanélküliek és a keresett szakmával rendelkezők között.

Miskolci teendők.
Ha valahol érezhető a munkaalkalom hiányából fakadó probléma, akkor Miskolcon és Borsod az. Aránylag ez a város, és ez a megye vesztett a legtöbb, és a legjobban megfizetett munkahelyet. Talán a legtöbb hobby keret is.
A rendszerváltást követően annyira leromlott a hobby kertek vagyonbiztonsága, hogy az ezernél többől talán száz maradt.
Csak pár éve lettem ennek a városnak lakója, de a hobby kertekre én hívtam fel a figyelmet.
A háztáji gazdaságok sikerén felbuzdulva, akkor a Beruházási Banknak egyik vezetője voltam, segítette a Kohászati Műveket abban, hogy megvásárolhassák az Egyetemi város felett parlagon hagyott több száz hektár, valamikor szőlővel betelített területet. Hat évvel később kíváncsiságból meglátogattam. Ritkán voltam életem sorsán meghatódva, amikor láttam mi lett a parlagból.
Mára a hobby kertek tizede sem maradt meg, mert mindent elloptak. (Péntekre meg tudom mondani, hogy hány telek volt, és most mennyi maradt. Volt olyan érdekelt, aki tízezres számról beszél, amiből legfeljebb pár száz maradt.)
A telkeknek, most nincs értéke. Azonnal a sokszorosára emelkedne az ára, ha a tanács a vagyonvédelmet garantálna az önkormányzat, és a védelmet megszervezné a rendőrég. Akik öt-tíz éve otthagyták a telkük, ilyen garancia mellett azonnal újra kezdenék. Miskolcon, a választás előtt aligha lehetne népszerűbb a kormány, mint a hobby kertek felélesztésével.
A biztosítókkal is lehetne olyan olcsó szerződést kötni, amiben az önkormányzat vállalná, hogy a befizetett díjat meghaladó kárt megfizeti. Egy ilyen szerződés a lakosságot is arra késztetné, hogy jobban a magáénak érezze a lakosság vagyonának védelmét.
Ma Miskolcon egy ilyen kísérlet megvalósulna, a többi ebben érintett város is vállalkozna.
Negyven éve véletlenül Miskolcon kezdeményeztem a szabadidős foglalkoztatásnak ezt a formáját, ötven ével később újra belebotlottam.
Nagy öröm lenne, ha sikerülne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése