2012. november 29., csütörtök

A KAPU KELET-ÁZSIAI SZIMBÓLUM


Kopátsy Sándor               PP                    2012-11-17

A KAPU KELET-ÁZSIAI SZIMBÓLUM

Matolcsy György gazdasági miniszter egy megjegyzést tett arról, hogy ázsiai eredetűek vagyunk. Ezen humorizál az ellenzék. Ha az utóbbi ezer évben nem is volt ok okunk büszkének lenni arra, hogy ázsiai eredetűek vagyunk, most van. Európa nyugati fele közel van a stagnáláshoz, foglalkoztatási és pénzügyi vállságban van, a Távol-Kelet pedig dübörög.
Kezdem azzal, hogy büszkeségre nem az ázsiai, hanem csak kelet-ázsiai rokonság ad okot. Ezek között is az első kelet-ázsiai csodát Japán mutatta meg a világnak. Ma már Szingapúr, Hong-Kong, Tajvan Japánnál is gazdagabb, ma pedig a még mindig szegény Kína mutatja az igazi csodát.
Kelet-Ázsia elsősorban éppen abban mutat példát, ami a Nyugat legnagyobb gyengesége, a foglalkoztatásban és a takarékosságban. A Nyugaton belül is nekünk különös okunk volna a Kelet-Ázsiától való tanulásban. Az EU legalacsonyabban foglalkoztató tagállama vagyunk. Kevesen, és keveset dolgoznak.
Még több a Nyugat szégyellni valója a takarékosságban. Az egész Nyugat vészesen eladósodott, a távol-keleti országok mindegyike pedig irigylésre méltóan takarékoskodik, felhalmozza a vagyonát, a nyugati tőkések valutáit, értékpapírjait.
Nincsenek adataim, de tudom, hogy génjeinkben nagyos sok a szláv és germán rokonság. Ezt sem tagadhatjuk meg, mert tőlük is volna mit tanulni.
Én a kapunkra lennék büszke. Építettem a bakonyi házunkhoz egy gyönyörű székely kaput. Az őseink ugyanis, kelet-ázsiai mintára előbb építettek kaput, mint kerítést. Nekik nem kellett kerítés, mert az erkölcsük előírta, hogy más portájára csak a kapun keresztül lehet belépni.
Lelkesen láttam, hogy Japánban még a sekély tengerbe is építettek díszes kaput.
Gyermekkorom falujában ugyan már volt kerítés, de a kapukon mégsem volt zár. Aki magára hagyta a házát, kitette a seprőt a kapufélfához támasztva. Ez azt jelentette, hogy nincs otthon senki, tehát belépni tilos.
Sajnos, ázsiai eredetünket annyira feladtuk, hogy ma már a kerítés sem jelenti a tulajdonos védelmét. Hiba a sok lánc és lakat, nincs tulajdonvédelem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése