2012. november 29., csütörtök

A KÖZEL-KELETI AGRÁRPIAC


Kopátsy Sándor                 PG               2012-11-17

A KÖZEL-KELETI AGRÁRPIAC

Jelenleg csak a bolsevik évtizedek negatív hatásairól beszélnek, elhallgatják, ami abban számunkra üdvös volt. Pedig az is volt bőven.
Most csak a mezőgazdaságot ért üdvös hatás egyetlen elemét emelem ki. Nagyon jól kihasználtuk, hogy a bolsevik rendszer, különösen annak szovjet formája csődöt mondott a mezőgazdaságban. A lakosságához viszonyítva mezőgazdasági területben nagyon gazdag Szovjetunió még a lakosság kenyerét sem volt képes megtermelni. Nyersanyagokban viszont nagyon gazdag volt.
Ezzel szemben a megszállott Magyarországnak jó mezőgazdasági adottsága volt, de szinte semmi nyersanyagja. Ezt az adottságunkat viszont jól kihasználtuk. Mezőgazdasági termékeinkért olcsón kaptunk nyersanyagokat. Előbb csak a gabona kellett, aztán már hús, valamint zöldség, bor és gyümölcs is. Ez az igénytelen, de óriási piac nyitva állt előttünk. Amíg aztán, nagyon megörülve a szuverenitásunknak, mi mondtuk, hogy konyec.
Ma jó volna visszaálmodni az orosz piacot. Egyszer talán felébredünk, és láthatjuk, hogy nyitva áll előttünk. A felébredésünkben reménykedem.
De egy ilyen szép állom mellé egy másik is kínálkozik: a közel-keleti piac. Azon belül is a nagyon gazdagok. Azoknak is minden kell, amit tudni adunk. Az államalkotó etnikumok gazdagok, azoknak mindenből a legjobb kell, akkor is, ha nagyon drága. A gazdag réteg kiszolgálásában sürög a gazdag Nyugat. Őket leginkább az zavarja, hogy nem ártana ebben a tekintetben is több lábra állni. A lakosságuk többségét azonban a dél-ázsiai vendégmunkások alkotják, akiknek minél olcsóbb élelmiszert adnak, annál olcsóbban dolgozathatják.
Vagyis a közel-keleti piac nagyon hasonlít az oroszhoz. Mindkettőn van egy nagyon gazdag réteg, és egy nagyon szerény. A kettő igénye nem vethető össze.
Az uralkodó réteg fel sem figyelt arra, hogy neki érdeke a jogtalan vendégmunkások olcsó és szervezett élelmezése. Ezt kellene nekik felajánlani, hiszen az ennek megteremtéséhez szükséges pénz nekik nem tétel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése