2013. január 15., kedd

A BUTASÁGOT NEM LEHET KIIRTANI


Kopátsy Sándor                 PG                   2013-01-14

A BUTASÁGOT NEM LEHET KIIRTANI

A The Economist jó ötven éve a heti olvasmányom. Ez azét van, mert a legjobb közgazdasági hetilapnak tartom. Rengeteget köszönhetek neki. Egyetlen ostobaságból ez sem képes kigyógyulni. Az országra, és nem az egy lakosra vetített jövedelem alakulását kíséri figyelemmel.
A múlt heti számában a statisztikai oldalon a tíz leggyorsabban növekvő ország GDP-jének növekedését állítja szembe az EU átlagával és tucatnyi lemaradóval.
Az EU átlag 1 tized százalékkal csökken. A tíz leggyorsabb általa pedig 9 százalék.
Ha értelmezni szeretném az adatokat, a legjobb, ha eldobom.
A tíz leggyorsabban növekedő ország között csak Kína említésre méltó, a többi a perifériához tartozó, és a lakossága az elviselhetőnél sokkal gyorsabban szaporodik. Ez azt jelenti, hogy a 8 százalékos növekedés sem elég ahhoz, hogy az egy lakosra vetített vagyon nem növekedhet, tehát nem gyorsan növekedő, hanem lemaradó ország. Ezzel szemben Kína az egyetlen, ahol a 9 százalékos GDP növekedés mellett a vagyon is gyorsan növekszik.
A sok adatból csak egy világos. Kínában mind az egy lakosra jutó jövedelem, mind a vagyon példátlan gyorsasággal növekszik, az EU 27 országában pedig e két mutató alapján közel fél százalékos a csökkenés. Ezen belül nagyon lassú a növekedés a fejlett, puritán kultúrájú országokban, és nagyon gyors a lemaradás a mediterrán tagországokban. A gyorsan lemaradók között szerepel Irán és Szíria. E két országban az egy lakosra jutó jövedelem és vagyon, a gyors népességnövekedés okán, évi 5-6 százalékkal csökken. Ezekkel csak Görögország sorolható egy kategóriába.
Az EU mediterrán tagországai e mellett gyors vagyonvesztésben vannak. A külső államadósságuk gyorsan nő, mer még a kamatok fizetése is, felmérhetetlen távolságban van.
A világgazdaságról jobb képet ad, ha közöljük, hogy a pénzügyi vállság óta a Nyugat puritán országaiban ugyan lecsökkent a fejlődés, de nem állt meg. A távol-keleti országokban továbbra is nagyon gyors a növekedés. A szakmai véleménnyel ellentétben, Japánban is nő mind az egy laksora jutó jövedelem, mind a vagyon, mert csökken a lakosság száma.
Az emberiség kétharmada azonban olyan országokban él, amelyekben a GDP növekedés ellenére is csökken az egy laksora jutó jövedelem és vagyon.
Elég annyi ahhoz, hogy az ostobaság közlése többet árt, mint használ. Aki látni akar, nem az adatokat, hanem a tényeket nézze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése