2013. január 11., péntek

A LIBERALIZMUS HANYATLÁSA


Kopátsy Sándor               PP                     2013-01-09

A LIBERALIZMUS HANYATLÁSA

Az első választás után mondtam a liberalizmustól aggódó barátomnak. Ne aggódj, nálunk sokkal liberálisabb nyugat-európai országokban nem lehet tartósan erős egy liberális párt. Az is ritkaság, hogy bejuthat a palamentbe. Ennyi szerepe is csak annak köszönhetően lehet, hogy az értelmiség legrugalmasabb része van a vezetésében. Magyarországon az is természetellenes, ha bejutnak a parlamentbe. Ott ugyanis mindig túlnyüzsgik magukat, és ezért aztán népszerűtlenek lesznek. Ha a politikai vezetők értelmiségi indexét 100-nak vesszük, akkor az SZDSZ szintje 300, a többi pártoké maximum ennek a harmada. Ennek ellenére minél demokratikusabb lesz a magyar társadalom, annál inkább kibuknak a liberálisok.
Ezzel a legkevésbé éppen ők vannak tisztában.
Húsz év kellett ahhoz, hogy az SZDSZ kibukjon a parlamentből. A letűnésüket gyorsította, hogy a nyugati társadalmakat súlytó pénzügyi vállság felerősítette a liberalizmus ellenes politikai erőket.
A jelenlegi ciklusban a német liberális párt erős középpártként része a konzervatív párttal való koalíciónak. Jelenleg azonban olyan alacsony a támogatottsága, hogy kérdéses a parlamentbe kerülése.
Angliában sem jobb a liberálisok helyzete. 2008-ban 25 százalék felett volt a támogatottságuk, mára a felére csökkent.
Mindezzel Bajnainak is számolni kellene, hiszen jelenleg az SZDSZ volt tagsága jelenti az élcsapatát.
Ui. Most olvasom az újságban, hogy Németországban a liberális párt támogatottsága 2 százalékra esett. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése