2013. január 21., hétfő

ÚJABB BIZONYÍTÉK AZ EU SZÍNVONALÁRA


Kopátsy Sándor                PG                   2013-01-17


ÚJABB BIZONYÍTÉK AZ EU SZÍNVONALÁRA

Szomorúan élem meg, hogy az Európai Unió vezető stábjának színvonala az idő folyamán egyre mélyebbre süllyed.
Most találtam egy jellemző példát.
Néhány éve figyelem a gázkitermelés amerikai forradalmát. Amerikai tudósok a vízszintes furás technikára épülve megoldották a palagázok feltárhatóságát. Azt már jó ideje tudták a geológusok, hogy földgáz nemcsak a klasszikus formában rejtőzik a talajokban, amit kutakkal közvetlenül ki lehet termelni, hanem olyan osztott állapotban is, aminek kitermelése speciális technikát igényel. Ennek is nagyon sok formája van. Ezt a formáját hívják palagáznak, (shale gaz).
A megoldott kitermelési forma az Egyesült Államokban az elmúlt években óriási méreteket öltött, és várhatóan száz évre megoldja az ország gázigényét, sőt jelentős exportra is nyílik lehetőség.
A kitermelési költsége alapján a várható ára harmada lehet annak, amennyiért a nyugat-európai országok vásárolják a gázt. Ez köztudott, az EU, illetve az elsősorban érdekelt Németország nemcsak fizeti a magas árat, de milliárdokat ruház be a Balti tengeren átvezető vezeték építésébe. A világsajtó már hónapok óta írja, hogy az amerikai gáztermelés óriási csapást jelenthet Oroszország számára, mert lesz olcsóbb, és politikailag biztosabb beszerzés az Egyesült Államokból.
Eddig is botránkoztam azon, hogy a nyugati importálók úgy érzik, ki vannak szolgáltatva az orosz gázszállítónak. Nem veszik tudomásul, hogy Oroszország sora sokkal jobban függ attól, hogy el tudja adni az olaját és gázát, méghozzá drágán, a gazdag európaiaknak.
Az EU vezetésében külön hatásköre van az energiaszektornak. Aki ott ül, annak illene tudni, hogy mi történik a gáztermelésben. Nem a Balti Tengerbe kell vezetéket fektetni, hanem közölni az oroszokkal, hogy vagy sokkal olcsóbban adják a gázt, vagy megépítjük Amerika keleti partján a földgáz cseppfolyósító kikötőt. Ez egyébként is Európa érdeke, még akkor is, ha az oroszok harmadára csökkentik az árat.
Ehhez elég volna, ha szakembert ültetnek felelősnek. Eddig csak azt láttam, hogy Brüsszelben egyre gyengébb kádert keresnek a fontos posztokra.
Baroso azért lehetett első ember, mert súlytalan. Az kabarétéma, hogy abból a Portugáliából hoztak kádert a legfelső posztra, mert nem akartak ott erőset látni.
Még leleplezőbb, hogy a külügyi biztos egy ismeretlen angol diplomata. Angol, mert az angolok tartós EU tagságára sem mernék fogadni.
Nem hiszem, hogy van olyan tagország, amelyiknek olyan gyenge a vezetése, mint a 27 tagországú Európai Közösségnek.
Ha valami nagyon fontos a tagországok számára, akkor a versenyképes energiaellátottság. Ezt azonban Brüsszelben tudomásul sem veszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése