Kopátsy
Sándor PP 2013-01-27
A BARKÓCA BERKENYE FELTÁMADÁSA
Amikor a Varga
család elkészítette az első barkóca berkenye pálinkát, arról írtam, hogy ennek
a gyümölcsfának három királysága volt. A rönkjéből készült a királyok bútora, a
husángnyi fájából a pásztorok királyainak a botja, és a gyümölcséből királyi
pálinka.
A fájának
királyi rangját elmosták a trópusokról behozott fák. A pásztorok királysága
lejáratta, a villany a pásztor.
A pálinkák közül
pedig kiszorították a kertészetek gyümölcsei.
A barkóca berkenye
rangvesztének más oka is voltak.
Az, hogy a
kontinensünk legjobb bútorfája szinte kihalt, annak is köszönhető, hogy ma
olyan sok bútorra van szükség, amit nem csak a lassan növő barkóca berkenye, de
még az erdő sokkal gyorsabban növekvő fái sem győztek kielégíteni. A legtöbb
bútor az északi fenyves eredők fáiból készül. De még azokat is hámozni, ragasztani
kell, hogy elegendő legyen.
Mára azonban a
barkóca berkenye fájából az egyre fogyatkozó királyoknak sem jutna.
A közmondás azt
mondja, hogy a jó munkához idő kell. Arra senki sem gondol, hogy a jó fához is
idő kell. A barkóca nagyon lassan növekszik, ezért aztán az erdő minden fája a
fejére nő, fény sem jut neki. Az erdészetben is az van, hogy ami lemarad, azt irtják.
Még akkor is, ha értékes.
A barkóca
berkenye, a madarak jóvoltából, nagyon szapora lehetne. Azok szaporítják.
Elfeledkeztünk arról, hogy a barkóca berkenye pálinkája nemcsak nekünk ízlik,
hanem a gyümölcse a madaraknak is. Ezek aztán nemcsak eszik, de szét is szórják
a magját. A sok magoncból azonban szinte soha nem lesz fa, mert ritkításkor
kivágják, lekaszálják.
Akkor miben
reménykedhetünk?
Mégis csak a madarakban.
Amikor a barkóca
berkenyéért rajongó német professzor elmondta, hogy ő ezt a fát csak a főúri
parkokban látta. Ebből arra gondoltam, hogy sok száz ével korábban, előrelátók
voltak a királyok, arisztokraták. Ha már ezer kilométerről, drágán elhozatták a
bútornak való barkócafa rönköt, hozattak néhány csemetét is. Azt azzal ültették
el a parkjukban, hogy megnő, mire a bútort javítani kell. Azaz, előrelátók
voltak. Közben a csemeték megnőttek, teremni kezdtek. Kiderült, hogy a
gyümölcse a madarak kedvence. A madárdalos
parknak azonban különös vonzása van, amit meg kell becsülni.
Arra is
rájöttem, hogy miért nem kellett félteni a barkóca berkenye fát a paraszti múltban.
Azért nem mert, amíg nem volt eperfa, addig minden baromfiudvarban állt egy
ilyen fa. Z volt az önetető. Ennek a késő őszig érő gyümölcse kedves táplálékot
adott a baromfinak.
Ezt tudták a
disznópásztorok is. Ahol rendszeresen makkoltattak, volt tanyájuk is. Ott nagy
segítséget adott nekik a barkóca berkenye fa, mert éppen a makkolás hónapjaiban
érett a gyümölcse. Az alatta kikötött baromfi megélt a gyümölcsön addig, amíg
le kellett vágni.
A baromfietető becsülete
akkor áldozott le, amikor a 19. század során megjelentek az eperfák. Azok vették
át a szerepét a falusi udvarokon.
Aztán már megszűnt
nemcsak a makktatás, de meg az is, hogy a baromfit akkor kelljen levágni,
amikor meg akarják enni.
Átvette a
szerepét a jégszekrény.
Csak a
madarakban reménykedtem.
Meggyőztem egy
faiskolást, hogy szaporítsa, és biztattam ismerőseimet, ha madárdalt akarnak a
kertjükbe, ilyen fát is ültessenek. Tudtommal több ezer csemetének már van
gazdája.
Pár éve, a
madarakat csalogató fákra a honlapomon is felhívtam a figyelmet. A közelmúltban
már kaptam egy hozzászólást, amiben megköszönték a tanácsomat. Olyan fákat és
bokrokat ültettek, melyek nem nőnek nagyra, és a madarak keresik a gyümölcsét,
magját. Ők azonnal így rendezték be a kertjüket, és már élvezik a madarak
hangját. Úgy érzik, hogy nagyobb ajándékot nem kaphattak volna.
Közgazdászként
pedig tudom, hogy annak nő a leggyorsabban a kereslete, ami örömöt terem. Ezért nem féltem a barkóca berkenye
jövőjét, mert ez nemcsak a jó pálinkát szeretőknek, hanem a madarak énekét
kedvelőknek is a kedvence lesz.
A kedvenceket keresők buzgalmára lehet
építeni. Ezek száma és jövedelme pedig növekszik.
A Varga család jót választott, amikor a
pálinkák királyára épített.
A kertek célja
már nem csupán a konyha ellátása, hanem egyre inkább az örömök termelése. Erre már
lehet építeni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése