2013. március 4., hétfő

Rosszabbul élünk, mint pár éve


Kopátsy Sándor                 PP                   2013-02-25

Rosszabbul élünk, mint pár éve

Ezzel a címmel jelent meg három napja a Népszabadságban Várkonyi Iván írása a Népszabadságban.
Nagyon tanulságos a reálkereset alakulását mutató görbe.
A rendszerváltást követő első és a második évtized reálbére között óriási a különbség, még akkor is, ha nem kellene módosítani az adatokat.
1990 és 2001-ben azonos volt a reálkereset úgy, hogy közben egyetlen évben, 1994-ben ezt 2 százalékkal meghaladta a kiindulási pontját, de a mélypontja 15 százalékkal alatta maradt. Az első évtized tehát botrányosan rossz volt. A jövedelem csökkenése különösen rossz úgy, ha közben jelentősen csökkent az alsó harmad jövedelme. A felső harmad azonban akkor sem járt rosszul, amikor az átlag is csökkent.
A rend szerváltást követő második évtized első fele jónak mondható a reálvérek szempontjából, hiszen közel harmadával nőttek a reálbérek. Tíz év alatt ez imponáló eredmény, ha nem a mások pénzéből keletkezett a növekmény jelentős része. Ugyanis, nemcsak az eredményből osztogattak, hanem a külföldi eladósodásból is. Amit egyszer nemcsak visszafizetni, de a kamatjait is fizetni kell.
Ehhez egy rangos újságírónak azt is hozzá kellene tenni, hogy Európa egésze is lelassult.
Ahogyan a Kádár-rendszer utolsó éveinek jóléte is jelentős részben külföldi eladósodásunkból származott, úgy a szoclib koalíció éveinek stagnálása is.
Ideje volna azonban néha a számok mögé nézni.
- A rendszerváltás óra katasztrofálisan megnőtt a tartós munkanélküliség, ami ma már olyan állapotban van, hogy nagyon sok pénzbe és idő be fog kerülni a munkába állításuk. Az EU legalacsonyabban foglalkoztató országa lettünk.
- Fogy a népesség, ráadásul úgy, hogy a leszakadt, reménytelensége fulladt rétegekben többen, az eredményes gyermeknevelést ígérő családokban pedig sokkal kevesebben születnek.
Néha nem ártana a számok mögé is nézni. Megtanítani a népünket, hogy a számok mögött kell megtalálni azt, ami a lényeg. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése