2013. április 30., kedd

Miért győz a Fidesz?


Kopátsy Sándor                 PP                  2013-04-17

Miért győz a Fidesz?

A válaszom: Mert olyan, mint a magyar társadalom többsége.
Nem kevésbé egyértelmű a válaszom arra a kérdésre, miért veszít az ellenzék: Mert nem veszi tudomásul, hogy milyen a magyar társadalom.
Mindig az a politikus nyer, aki jobban idomul a választók elvárásaihoz. Mivel ebben Orbánnak nincs ellenfele, biztos lehet a győzelmében. A magyar társadalom közép-jobb súlypontú, az nyer, aki erre épít. Ha nagy baj van, hajlandó akár a jobb, akár a baloldalra állni, de liberális soha nem lesz. Annál kevésbé, minél jobban erőltetik.
A magyar baloldal és a liberálisok ugyan lényegesen jobb garnitúrával és főleg nemzetközi kapcsolattal rendelkeznek, de nem veszik tudomásul, hogy csak akkor van politikai hatalmuk, ha a választók többségét maguk mögé tudják állítani. Erről azonban mindketten megfeledkeznek. Pedig semmi sem segíti jobban a közép-jobb pártokat, mint az ellenzékük külső támogatottsága.
Az általános választójog mellett, a demokrácia nagy előnye, hogy népszerűnek csak azok lehetnek, akik a társadalmi valósághoz igazodnak. Ez látszólag hátránynak számít, mivel a felzárkózó társadalmú országokat nem lehet siettetni. Végeredményben mégis az a jó, ha minden társadalom felépítménye olyan, amilyen az alépítménye. A társadalmi fejlődés órája akkor jár jól, ha az alépítmény órájával szinkronban marad.
Brüsszelben azt szeretnék, ha a fél-perifériákon is olyan felépítmény, olyan társadalmi struktúra olyan legyen, mint a fejlettebbeké. Botránkoznak azon, hogy Olaszországban Berlusconi a népszerű politikus, nem veszik tudomásul, hogy az ország déli felének még ő is sok.
Botránkoznak Orbán Viktoron, aki Kossuth óta, az első olyan, mint az ország. Nekünk Széchenyi nemcsak a 19. század közepén volt sok, de ma is sok lenne.
A magyar társadalom jelenlegi állapotában, a választók elvárásaiban nekünk Orbán felel meg a legjobban. Utána még elmegy az ország. A vezetése alatt elmegy, de ha a politikai vezetés azt akarja, hogy viselkedjen úgy, mintha angolszász, német vagy skandináv volna, toppant, és inkább ősmagyar lesz, a szélsőjobbot támogatja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése