2013. május 13., hétfő

A fejlett társadalom, alacsonyabb hatásfokon működik


Kopátsy Sándor                    PP                2013-05-03

A fejlett társadalom, alacsonyabb hatásfokon működik

Minden, a szakmákkal való megelégedésről készült közvélemény kutatás szerint a politikusok és a közhivatalok állénak az utolsó helyen. A tűzoltók és a mentők vezetik a megelégedettségi rangsort. Ennek vannak szubjektív és objektív okai. A szubjektív oka ennek a rangsornak, hogy a tűzoltók és a mentők egyértelmű kárelhárítók. Ráadásul önzetlenek, nem anyagi érdekből szolgálnak, ráadásul nem is keresnek sokat. Ezekben a szakmákban nem jellemző a korrupció.
Ezzel szemben a politikusok és a közigazgatási vezetők hatalma, hatásköre nagy, az elkövetett hibák feltűnőek, a döntéseik, sok esetben, negatívan érintik az ügyfeleket. A teljesítményük nem mérhető. Márpedig minden olyan tevékenységet végzőkre, ahol nem mérhető a teljesítmény, jellemzőé válik a saját túlértékelésük.
Ezekben a szakmákban jellemző a korrupció. Ez fakad abból is, hogy a hatáskörükhöz képest alacsony a legális jövedelmük. Számos olyan döntést kell hozni, ami az érintett felek jövedelmét sokkal jobban érinti, mint amekkora a döntéshozók jövedelme.
Ahol nem mérhető a teljesítmény, és nem attól függ a jövedelem, márpedig ilyen a közigazgatás és a politika, a teljesítmény színvonala a kultúrától függ. A puritán erkölcsű népek országaiban sokkal hatékonyabb a közigazgatás, kisebb a korrupció. Nagyobb a lakosság törvénytisztelete, kisebb a hatóságok korrupció éhsége.
A társadalomtudományok nincsenek tekintettel arra, hogy a jelenkori fejlett társadalmakban olyan bonyolult a társadalmi munkamegosztás, hogy annak lecsökken a hatékonysága. Ebben a tekintetben hasonló a kihasználtság fokának csökkenése, mint számos technikai tárgynál. Minél modernebb egy gépkocsi, annál alacsonyabb a hasznosítási fog.
A legmodernebb számítógép, okos telefon átlagos kapacitás kihasználása alig néhány százalék.
Ez jellemző a társadalmakban. Minél elmaradottabbak voltak, annál jobban kicsiszolódott a hasznosításuk foka. A fejlett társadalmakban rengeteg a ki nem használt esély. Ezt bizonyítja, hogy azonos technikai szinte álló társadalom teljesítménye elsősorban attól függ, milyenek az üzemeltetői.
Még meggyőzőbb példa. Azonos tananyag átadási hatékonysága döntően a pedagógus és a diákok minőségétől függ. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése