2013. május 14., kedd

Az adóparadicsomok


Kopátsy Sándor                  PG                  2013-05-11

Az adóparadicsomok

Abban reménykedem, hogy a jelenlegi euró-válság, és az államadósságok elszabadulása jó lesz arra, hogy az adóparadicsomokra felhívja az illetékesek figyelmét.
A közgazdászok azon panaszkodnak, hogy az államok könnyelműsége, költekezése okozta a bajt. Még nem találkoztam azonban egyetlen olyan elemzéssel, ami kimutatta volna, mennyit vesztettek az államok költségvetései azzal, hogy a legjobban kereső, leggazdagabb rétegek kibújtak az adózás alól azzal, hogy az adóparadicsomokba mentették a jövedelmüket. Pedig nagyon egyszerű volna a kiszámítása. Mennyivel növekedtek az adóparadicsomokban elhelyezett betétek, és azoknak mennyi lett volna otthon az adója. Vagyis, ha az adócsalók otthon adóznak, mennyivel kisebb lett volna az államok eladósodása.
De nemcsak az adóparadicsomokba menttett pénzzel lehet az állammal szembeni kötelezettségeket elkerülni, hanem a nemzetközti vállalatok könyvelésén keresztül is. A nemzetközi vállalatoknak ugyanis széles lehetőségük van arra, hogy oda könyveljék a nagyobb nyereséget, ahol kisebb az adó. Ennek az adóelkerülésnek a nagyságáról egyelőre fogalmunk sem lehet. Ezt csak az egységes adórendszer biztosítaná, de az még nagyon mesze van.
Meg lehetnénk elégedve, ha az adóparadicsomokat felszámolnák. Ez is elegendő forrást biztosítana ahhoz, hogy az államadósságokat elviselhető szintre csökkentsék. Sajnos, erre a legkevésbé az Európai Unión belül számíthatunk. Az egyik, viszonylag kicsi adóparadicsomot, Ciprust ugyan leértékeltük, de a legnagyobb, Luxemburg virágzik. Még senkinek nem tűnt fel, hogy ennek a legnagyobb európai adóparadicsomnak van. Az EU vezetésében, ennek a cseppnyi országnak a lakosságához viszonyítva százszoros súlya van. Elég volna, ha luxemburgi főtisztviselők abban a tudatban szerényebbek volnának, hogy az ő országokban 55-szrannyi adó elől menekült pénz van, mint a nemzeti jövedelmük. Ennek is köszönhető, hogy mesze a leggazdagabbak.
Az adóparadicsomok elburjánzásáért a közgazdaságtudomány is felelős. Nem veszi tudomásul, hogy a tagországok nemzeti jövedelmében az adók súlya sokszorosa a profiténak. A profit maximalizálásának legnagyobb lehetősége az állami levonás kijátszása. Ezért minden vállalkozás elsődleges faladata a minél kevesebb adózás. Száz éve a tőkés még elsősorban a minél olcsóbb munkaerőben volt érdekelve, most a minél kevesebb adófizetésben. De nemcsak a tőkés, de a vállalkozási szektorban dolgozó közgazdászok számára is ez a fő feladat, ettől függ a karrierjük, a jövedelmük.
Ennek következtében olyan mértékű lett az adóelkerülés, az állam megrövidítése, hogy általános válságot okoz. Előbb utóbb rendet kell teremteni ebben az istállóban.
Nem érem meg, de él a reményem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése