2013. május 29., szerda

Hatezer kubai orvos megy Brazíliába.

Kopátsy Sándor                PP                   2013-05-24

Hatezer kubai orvos megy Brazíliába.

Lassan egy éve, hogy nagyon szomorú szívvel éltem meg egy értelmiségi konferencián a pánikot, hogy a magyar orvosok tömegesen hagyják el az országot. A tényt ugyan a veszteség, de természetesen kellene fogadni. A kor egyik áldása, hogy a társadalom szellemi elitje, vagyis a munkaerő java egyre kevésbé hazafi, egyre inkább világpolgár. Ez lehet a kevésbé fejlett országok számra veszteség, de az értelmiség számára óriási előrelépés, mivel nincs a saját koránynak kiszolgáltatva.
Nekem elve más volt a véleményem.
Szomorú az olyan ország, ahol olyanok az orvosok, de nemcsak ők, hanem a diplomások, sőt minden szakma java olyanokból áll, akikre egy fejlettebb országban nem volna szükség. Kisebb társadalmi veszteség, ha tizedével több orvost képzünk, de azok jók, minthogy csak annyit, akit nem kell félteni, hogy elmegy.
A kubai rendszert ugyan nem tartom jónak, de a térség szigetein csak annál is gyengébben működő rendszerek vannak. Az Mexikói Öböl országai között ott a legmagasabb az iskolázottság, a várható életkor és legjobb az egészségügyi ellátás. Az ott legjobb helyett helyesebb volna a legkevésbé rosszat mondani. A kettő között nincs érdemi különbség.

Most olvasom, hogy Brazília és Kuba megállapodott abban, hogy hatezer kubai orvos megy a 200 milliós Brazíliába. A hatezer orvos a kis Kubának sok, Brazíliának azonban csak annyi, mint nekünk ötszáz. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése