2013. szeptember 25., szerda

A trójai faló

Kopátsy Sándor                PP                  2013-09-18

A trójai faló

Az Egyesült Államok, mindenek előtt Obama szíriai kudarcát találóan ábrázolja a The Economist legújabb száma. A rajzon egy óriási kerekes falovon ül Obama, egy sokkal kisebb lovon ezt húzza Putyin az ENSZ irányába, és vigasztalja: „Ne aggódjon elnök úr, rám számíthat.”
Obama megválasztásakor még abban reménykedtem, hogy végre lesz az Egyesült Államoknak egy olyan elnöke, aki nem akar olyan háborúzást, amiben csak veszteni lehet, sok-sok pénzt, és szégyenteljes kivonulást.
Az Arab Tavasz azonban őt is összezavarta. Egyiptomban a vallásos muzulmánok megfékezése érdekében puccsal visszaállította a hatalomba a fegyvereik erejében vakon bízó tábornokokat.
A szíriai polgárháborúban pedig azzal fenyegette meg a kormány, hogy a vegyi fegyverek bevetése az a vörös vonal, aminek átlépése az Egyesült Államok beavatkozását hozza maga után.
Ezt a csapdát Oroszországban azonnal felismerték. Az Egyesült Államokat be lehet rántani a nemcsak otthon, de még a demokráciákban is nagyon népszerűtlen, és megnyerhetetlen háborúba, csak a csatlósukat, a szír kormányt kell rávenni a vegyszerek egyetlen bevetésére. Ez nem is okozott nagyobb problémát, és Obama máris zsákutcába került. Fenyegetése beváltásához kongresszusi hozzá járulást kért. Ez időbe került, ami elég volt arra, hogy kiderüljön a saját országának 90 százaléka nem ért egyet a háborúskodással. Hasonló volt az ellenzés szerte a világban. Anglia törvényhozása a beavatkozáshoz ENSZ jóváhagyást igényelt. Kína és Oroszország is ehhez ragaszkodott.
Ebben a helyzetben Putyin már nagyvonalú lehetett. Felajánlotta, hogy segít a vegyi fegyverek eltávolításában. Amivel a világ óriási többsége egyetért.
Az atomfegyverek korában nem sok értelme van az országok fegyveres erejének összehasonlításában, mert az aránylag kevés is nagyon sok. Mégis azt mondom, hogy Oroszország fegyveres ereje ma már legfeljebb tizede, az is nagyon sok, az Egyesült Államokénak. Ezért fel sem merülhet az erőszak alkalmazása. Csak a lejáratás eszközével lehet élni. Az orosz vezetés Afganisztánban megtanulhatta, hogy az arab darázsfészekbe való beavatkozás milyen kudarccal jár. Ők jelentős részben ebbe buktak bele. Azóta a sokkal erősebb, gazdagabb Egyesült Államok játszik a tűzzel, képtelen tanulni a kudarcok sorozatából.

Putyin tehát dörzsölheti a tenyerét. Az Arab Tavasz neki dolgozik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése