2014. január 6., hétfő

A sokpártú szoclib

Kopátsy Sándor                PP                    2013-12-26

A sokpártú szoclib

Mintegy három hónappal a választások előtt már karakterisztikusan kirajzolódik a várható választási eredmény. A Fidesz kényelmesen megszerzi a képviselői helyek többségét, talán a kétharmadát. A körzetek négyötödénél is többet nyer. A magát szoclib baloldal hat pártja alig nyeri el a mandátumok negyedét, és lehet, hogy az MSZP viszi el ennek kilencven százalékát. A szélső-jobb a harmadik párt, amelyiknek biztosan lesz frakciója.
A legnagyobb csalódást az Együtt fogja elszenvedni. Elsősorban azért, mert erejét sokszorosan meghaladó céllal indult a választási harcba. A legutóbbi felmérésen az MSZP 27. az Együtt 6 százalékot kapott. Ezek az adatok már bizonyítják, hogy az erejük felmérésékor sokszorosan túllépték a realitást. Ők nemcsak az MSZP-el egyenrangúnak érezték magukat, de velük szemben ragaszkodtak a miniszterelnöki poszthoz. Mára nevetségessé váltak.
Az a tény, hogy Gyurcsány Demokrata Koalíciója 3 százalékon áll, jól bizonyítja, hogy elemi hibát követett el az MSZP akkori vezetése, amikor Medgyessy Pétert lapátra tette, és lelkesen a nyugtalan liberális Gyurcsány mögé állt, majd Bajnait is elfogadta miniszterelnöknek. Vagyis a mai Együtt és a DK kezébe adta a pártot. A tavaszi választások Fidesz fölényét az is erősíti, hogy a baloldal ellen a Jobbikra számíthat.
A másik nagy változást az jelenti, hogy a liberális erőknek öt párt között kell választani. Az öt liberális párt, az Együtt is az, 15 százalékos támogatást álévez, amit minden nyugat-európai liberális csak szeretne, de lehet, hogy még frakciójuk sem lesz.

A Fidesz joggal építhetne szobrot a liberális ellenzéknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése