2014. január 17., péntek

Bajnai és csapata felébredt

Kopátsy Sándor              PP                      2014-01-09

Bajnai és csapata felébredt

A rendszerváltás óta a szoclib oldal képtelen reális erejét felmérni. Változatlanul azzal hitegeti magát, hogy neki van igaza függetlenül attól, hogy egyre kevesebben támogatják. Úgy érzik, hogy ők a társadalmi érdek egyedüli képviselői, legfeljebb a társadalom még nem elég érett arra, hogy ezt elismerje. Ennek következménye, hogy a rendszerváltás óta egyre népszerűtlenebbek lettek. 2010-ben aztán a választók ki is törölték őket a parlamenti pártok sorából.
Ennek ellenére a 2014-es választásokra azzal készültek fel, hogy ők lesznek a Fideszt leváltók. Ezt sikerült elhitetni az Egyesült Államok fontos koraiban is. Ettől tovább nőtt az önbizalmuk. B1994-ben bejelentették igényüket, a választást fölényesen megnyerő kormány vezetésére. Ez az önbizalom túl ment azon is, amikor az abszolút többséget nyerő MSZP olyan koalíciós partnere lettek, amelyik az ötször erősebb kormánypártot irányító lett. Ezt ugyan nem deklarálták, nem pályáztak a miniszterelnöki pozícióra, megelégedtek azzal, hogy ők voltak a súgók.
2002-ben, amikor megnyerte a szoclib szövetség a választást, még elnézték, hogy a sokkal erősebb MSZP adja a miniszterelnököt, de nem sokáig. AZ MSZP liberális szárnyával összefogva liberális szövetségesük került előbb az MSZP elnöki, majd hamarosan a miniszterelnöki posztra. Ezzel aztán a választók előtt betelt a pohár. 2010-ben példanélküli vereséget szenvedtek.
2012-benmár újra bejelentették az igényüket a miniszterelnöki posztra. Azt figyelem kívül hagyták, hogy az MSZP mintegy négyszer nagyobb szavazói tábort élvez, őket a hátuk mögé állítva, nem lehet szó a Fidesz elleni győzelemről. A minden alapot nélkülöző igényüket akkor is fenntartották, amikor a felmérések egyre nagyobb MSZP fölényt bizonyítottak velük szemben. Bajnai még pár hete is tartotta magát ahhoz, hogy ő a miniszterelnök jelölt. Tegnap aztán tudomásul vette, hogy erre a posztra az MSZP jelöl. Ráadásul azt is elfogadták, hogy Gyurcsány pártjának a jelöltjei is szerepelhetnek a közös listán. Eddig legalább azt látták, hogy Gyurcsány ugyan hoz néhány százezer szavazatot, de ennél sokkal többet elvisz az MSZP hívei közül, akik nem akarnak még egyszer Gyurcsány vezetése alá kerülni.

Eddig sem adtam volna egyetlen százaléknyi esélyt, hogy a szoclib összefogás annyi szavazatot szerez, mint az egész jobboldal. Szerencsére, a szoclib tábor annyi hibát követett el, ami elég ahhoz, hogy a Fidesznek a Jobbik nélkül is meglegyen a többsége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése