2014. március 24., hétfő

Szabados Tamás: Három kisfilm

Kopátsy Sándor                   PP                 2014-03-12

Szabados Tamás: Három kisfilm

Fák az Alpok alján.

A fák is az Alpok alján érzik jobban magukat. Az emberek is. A fák évezredek óta, az emberek csak jó száz éve. A 19. század közepén az Alpokban élők még szegények voltak, irigyelték azokat, akiknek búzatermő földjük van. A havas hegyek sanyarú életet jelentettek. Ekkor a Monarchia legszegényebb tartománya Tirol volt. De Svájc is csak akkor kezdett gazdagodni. Az alpi népek szegényebbek voltak, mint a magyarok. Most mind gazdagabbak.
Nekünk sem ártott volna az öreg fákra hallgatni. Számunkra azonban nem volt elég a közel négyszáz éves közös államiságunk ahhoz, hogy felismernünk, nekünk az osztrákokkal közös út vezetett volna Nyugatra.

Bernecebaráti összefog.

Közgazdászként a foglalkoztatás, vagyis a munkából való megélés a legfontosabb társadalmi feladat. Közgazdászként ezzel lehet mérni a társadalmak teljesítményét. E mutató alapján bizony rosszul vizsgáztunk. A munkaképes lakosság jelentős hányada képtelen volt a munkájából megélni. Korábban velük nem törődött a társadalom, a rendszerváltás óta pedig alamizsnán tartja. Másfélmillió munkaalkalom hiányzik. Ezek foglalkoztatása ugyan végre kormányzati cél, de csak hosszú távon. Itt a választási harcban szinte fel sem merül.
A mi az elmúlt négy évben történt, azt a Belügy Minisztériumra bízták. Nem az ő feladatuk volna, de az igyekeztük nemes. A munkából való megélést a vállalkozókra kellene bízni, őket támogatni abban, hogy a képzetleneket és a pályakezdőket is érdemes legyen foglalkoztatni.
A munkaképeseket nem alamizsnából eltartani, hanem a munkából megélésüket kell biztosítani.

Lápok az Őrségben!

Fajunk életének első 95 százaléka gyűjtögető életmódban folyt. Erről a tudomány romantikus, hamis képet ad. A gyűjtögetőket vadászoknak tartja, pedig élelmükben százszor akkora szerepe volt a gyümölcsöknek, magvaknak, gombáknak, puhatestűeknek, tojásoknak, mint a vadnak és halnak. Őseink több csigát, kagylót ettek, mint nagyvadat.
Ezért a termelésből való élésünk előtt a leggazdagabb életteret a dagály-apály járta síkságok, és a mocsarak jelentették. Erre a madarak tanítottak.
Alig egy éve kaptam egy újabb bizonyítékot. Az ember a súlyához képest legnagyobb talpú emlős. Nagy talpra csak a nedves, puha talajon van szükség.

A lápot azért is becsülöm, mert azon csak a lakói vannak otthon. A történelmünk folyamán a legjobb menedék volt. Alig tudatosult, hogy a honfoglalást követő közel ezer évig a Tisza ás mellékfolyóinak árterületén ötmegyényi terület volt láp. Ennek szántóvá változása valóban ország gyarapítás volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése