2014. április 29., kedd

Az EU nem jól érti az ukrán válságot

Kopátsy Sándor                  PP                  2014-04-18

Az EU nem jól érti az ukrán válságot

Az EU vezetése, mindenek előtt Németország, rosszul méri fel az Ukrajnában történteket. Tovább megy azon az ostoba úton, ami szerint minél nagyobb az EU annál jobb, sőt annál erősebb. Ezt a téveszmét most az Ukrajnában történek során koronázza meg. Számára mindegy, milyen áron, de Ukrajnát is a közösség tagjának szeretné látni.
Az első hiba az volt, amikor a mediterrán országok nemcsak egyenrangú, de drágán támogatott tagok lettek. A tagságuk csak akkor lett volna indokolt, ha az EU kétszintű közösség. Az első szintbe még helye lehetett volna Csehországnak.
A felső szintben csak a már fejlett, protestáns államok vannak. Ezeknek lehet közös pénzük, közös munkaerőpiacuk.
A második szintű tagság csak az áruk és a turisták szabad mozgását jelentené. Ebbe lehetett volna felvenni a többi közép-európai és a balti országot. Ide számítom Horvátországot is.
Az ortodox keresztény országok, Románia és Bulgária még nem alkalmas a tagságra. Ez fokozottan érvényes a mohamedán Törökországra, és a keleti szláv Ukrajnára. Már méretüknél foga is. Most a Törökország tagsága ellen szóló érveimet nem is említem.
Ukrajna tagsága mellett semmi sem szól, ellene annál több érvem van. Ukrajna jelenlegi állapotában való fennmaradása is kétséges. A jelenlegi vadul nacionalista kormány létének semmi racionalitása nincs. Vad nacionalizmusa minden EU tagállam szélső-jobb pártjánál szélsőségesebb. Minden szomszédjától elmaradottabb, és a felzárkózása reménytelenebb. Azoktól, mindenek előtt Oroszországtól, jelentős etnikummal rendelkezik. A kisebbségei elemi etnikai jogairól hallani sem akar.
A most területileg vitatott, többségében orozok által lakott keleti rész nem volt Ukrajna történelmi része. Az ott élő oroszok joggal követlenek népszámlálást, ami számukra nemcsak etnikai szabadságot, de mintegy másfélszeres jövedelmet is jelent. Ezért képzelhető el, hogy még az ott élő ukránok is szívesebben élnének Oroszországon belül.
Németországnak azt is illene figyelembe venni, hogy a jelenlegi ukrán kormány mögött lényegében azok az ukrán nacionalisták állnak, akik a második világháború alatt a náci Németország oldalán harcoltak.
A jelenlegi Nyugat-Ukrajna jelenleg sokkal reménytelenebb állapotban van, mint a háború előtt volt.
- Elvesztette a többmilliós zsidó etnikumát.
- Az európai viszonyok között gazdag szén- és ércvagyonnal rendelkezett, amelyek bányajáradéka szinte elveszett a világpiaci árak és kereslet mellett.
- Európa legnagyobb gabona és cukorrépa adottságai elsorvadtak, a tengerentúli gabonakínálattal szemben.
Ukrajna gazdaságföldrajzi adottságai felett eljárt az idő. Az ortodox keresztény kultúrájú lakosság egyre kevésbé alkalmas a jelenkor tudományos és technikai vívmányainak hasznosítására.
Ha átkot akarnák szórni az Európai Unióra, azt kívánnám, hogy Ukrajna is legyen tagja.
Agyrémnek is túlzás, hogy a Fidesz kormányt ellenségének érző EU vezetés, lelkes híve Ukrajna megnyerésének. Az EU tagságunkat mindig kívánatosnak tartottam, a vezetéséről pedig mindig lesújtó volt a véleményem, de a csúcsot most érte el, amikor az ukrán nacionalisták hatalomra jutását támogatja, azok kegyét keresi.
Ideje volna tudomásul venni, hogy kis Európa három kultúrára oszlik, és ezek egyesülve sokkal gyengébbek, mint külön.
A protestáns Nyugat a négy tengerentúli protestáns állammal egységben óriás.
A latin, katolikus Nyugat többsége a latin-amerikai országokban él. Azok ugyan soha nem fognak felkerülni az élvonalba, de összefogva többre mennek, mintha az Európában élők az EU alamizsnájára rendezkednek be.
A kelet-európai és balkáni Nyugat, nem is igazán Nyugat. Az is többre megy egyedül, mint a gazdag Nyugat alamizsnájára épülve.
A háromkultúrájú Európa akkor jár a legjobban, ha tudomásul veszi, hogy a súlypontja már az Atlanti Óceán másik oldalára került. Akkor jár a legjobban, ha a közös kultúrájú tengeren túli társaikkal fognak össze.
Bizonytalan helyzetben csak a franciák, illetve Franciaország van. Ők a leginkább nyugat-európai latinok. Ez nagyon jellemző módon nyilvánult meg Amerikában. A franciák is a kettős kontinens északi, az angolszászokkal és a skandinávokkal közös térségében telepedtek le. Az Egyesült Államokban angolszászokhoz idomultak. Az angol-szász Kanadában ugyan franciák maradtak, de az angolszász államhoz idomultak.

Hosszú távon a történelem objektív törvénye alapján alakul, de az ostoba politikusok rövidtávon belekeverhetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése