2014. május 20., kedd

A századosok

Kopátsy Sándor                  PP                  2014-05-16

A századosok

Századosoknak nevezem azokat, akik százszor annyira vitték, mint ahonnan elindultak, annak ellenére, hogy lényegében azok maradtak, akik voltak. Nem politikai karriert értek el, csak a maguk kategóriájában lettek százszor akkorák. A százszoros gazdagságuk úgy jött létre, hogy azok maradtak, akiknek elindultak. Nem is tűnnek fel senkinek, hogy százszor nagyobbak, mint a társaik.
Ez volt az élményem tegnapelőtt, amikor egy iparkamarai taggal kirándultam, megnézni a műhelyét. Asztalosnak indult és asztalos maradt, csak abban lett nagyobb. Mint minden az asztalos szakma is átment és átmegy a maga tudományos és technikai forradalmán, csak ebben ő százszorosra nőtt.
A város ipari zónájában egy hektár szántóföldön, két nagy csarnokban két tucatmunkással készít világszínvonalon nyílászárókat. A gyártócsarnok új modern csarnok, irodákkal, bemutató teremmel és abban komputerekkel vezényelt modern gépekkel. A másik épület nagy istálló volt, amibe bekötözött a jelen század technikája.
Minden nagyon tiszta és tágas. A szükséges fűrészárut beszállító vállalattól veszi, méretre, csomómentesen. Ez a nyersanyag maga a csoda, csomómentes darabokból van összeragasztva, de úgy, hogy ezt el sem lehet képzelni annak, aki ilyent még nem látott. Én még csak olyan fűrészárut ismertem, amit a természetben nőtt rönkökből daraboltak. E azonban olyan, amit a komputerek számoltak ki, hogy a csomók maradjanak ki, aztán az ilyen tiszta darabokat rakja, illeszti úgy össze, hogy minél több megrendelt anyag kikerüljön belőle.
A tőkéjét százmilliókra becsülöm. Százszor annyi, mint az öröksége lehetett.
Ennél is nagyobb a felhalmozása szellemi vagyonban. Két diplomás fia van, az egyik mérnök, a másik közgazdász. A menye is közgazdász, és már unokájuk is van. Sajnos, a társadalomtudományok sem értékelik a szellemi vagyonban felhalmozókat. Pedig ennek már ma is, de évtizedek múlva különösen még nagyobb jelentősége lesz. Ez az asztalos üzemet létrehozó, diplomásokat nevelő iparos századosként megbecsülni.
Ötven éve gyűjtöm az ilyen típusú századosokat, mind számukban, mind eredményükben gyarapodnak. Ezzel szemben azonban sokkal többen vannak olyanok, akik elvesztett lehetőségek, lehettek volna értékek, de károkozók lettek. A magyar társadalom úgy gyarapodik, hogy egyre differenciáltabb lesz, nő a kiemelkedők száma, de sokkal gyorsabban nő az arányuk azoknak, akiknek az értéke az életük során vagy eleve sem volt, vagy ami kevés volt, az is elporladt, kártékonnyá vált.
Még nem merte leírni senki, hogy Magyarország Trianon után, száz év alatt, etnikailag lerontotta magát. Elveszítette a két átlagnál értékesebb etnikumát, a zsidók és a germánok nagy többségét, ugyanakkor tízszeresére nőtt az etnikailag értékrontó cigányság.

Ezért kellene a nemzet fizikai és szellemi vagyonának rájuk eső részét százszorosra növelőket jobban megbecsülni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése