2014. május 20., kedd

Kína megelőzi az Egyesült Államokat

Kopátsy Sándor                  PG                  2014-05-15

Kína megelőzi az Egyesült Államokat

A közgazdászok is kezdik felismerni, hogy a gazdasági fejlettség sorrendjére alkalmatlan a devizaárfolyamon történő mérés. Erre ma már a vásárlóerő paritást használják. Kiderült hogy még az sem olyan egyszerű. Most jelent meg egy javított módszer, ami tovább korrigált a viszonylag szegényebb országok javára. Újra és újra kiderült, hogy a szegények sok igényüket úgy elégítik ki, ahogyan az a gazdagoknál fel sem merül.
Az új számítás alapján a szegények viszonylagos helyzete javul. Mivel a közgazdászok számra még mindig az országok, és nem a lakosok sorrendje érdekes, és azon belül is csak a nagyoké, az új felmérésből azt emelik ki, hogy Kína nemzeti jövedelme már a közeljövőben meghaladja az Egyesült Államokét.
Ez a nagyságsorrend nem sokkal okosabb, mintha az emlősöket a testsúlyuk alapján rangsorolnánk. Az elefánt az első, az ember sokkal kisebb.

A társadalomfejlődést sokkal jobban lehet mérni az ENSZ három mutatóval, az egy lakosra jutó nemzeti jövedelem a vásárlóerő paritáson, a várható életkor és az átlagos iskolázottság, eredőjével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése