2014. május 15., csütörtök

Megnyerhették volna?

Kopátsy Sándor                PP                  2014-05-06

Megnyerhették volna?

Odze György a feni cím alatt, fejtette ki a véleményét.
Annak ellenére, hogy a cím hibás, mert a választásokat nem lehetett volna megnyerni, a katasztrofális vereséget azonban el lehetett volna kerülni. Én a legnagyobb hibát abban látom, hogy a választási cél, az Orbán megbuktatása leve irreális volt. Irreális céllal nemcsak a cél elérhetetlen, de még az elérhetőt sem lehet elérni
Az elemzés ennek ellenére nagyon jó, az első, amit olvashattam.
Már az is nagy szegénységi bizonyítvány a szocialista és liberális politikai elitről, hogy egy, a politika színpadán ismeretlen diplomata az egyetlen, aki világosan látta a reálisnál is sokkal rosszabb választási eredmény okait.
1, A VÁLASZTÁSI SZÖVETSÉGES.
Amikor hírét vettem, hogy az Egyesült Államokban az Orbán kihívóját Bajnaiban látják, felmértem, hogy katasztrofális tévedés volt. Orbán reális esélyű kihívója, az adott viszonyok között, nem volt senki. Azt minden politikusnak látni kellett volna, hogy a közép-jobb magyar társadalomban csak akkor nem nyer többséget a közép-jobb párt, ha a vezetője nagyon alkalmatlan. Ez Orbán esetében elő sem fordulhat, mert az ő fő előnye a kiváló politikai ösztön. Neki valóban kiváló szövetségese van, az erőtlen, szerény, de sok konzervatív Választót hozó KDNP. Ilyenre a szoclib táborban nem lehet számítani. Ott a kisebbik szövetséges kádereiben erős, de választói támogatásban többet taszít, mint hoz.
2. A REZSICSÖKKENTÉS
Ez valóban jó választás előtti feladat volt. Az ellenzéknek is lett volna.
Elsősorban a foglalkoztatás. Ennek érdekében csak a közfoglalkoztatás jelentett valamit, de ezt is a Belügyre kellett bízni. Munkaerő piaci téren azonban semmi sem történt.
Még jobb téma lett volna az egységes adókulcs. Ez azonban nem volt a jól kereső liberálisok számára elfogadható, hiszen ők a legnagyobb haszonélvezői. Ez az MSZP feladata lett volna.
3. A KÉNYSZERSZÖVETSÉG
Ez az elemzés legjobb része. Végre valaki kimondta a legfontosabbat: „Sem Bajnai, sem Gyurcsány nem tudott tartalmat adni…” „Bajnai intelligens értelmiségi…” „Gyurcsány pedig még mindig Öszöd rabja…” Azt, hogy mennyit értek, két hét múlva az EU választáson világossá válik. „Mesterházy könnyűsúlyú vezetőkkel vette körül magát…” Ez igaz, de a fő stratégiai hibája, hogy nem a saját pártja választóira támaszkodott, hanem a minél több szövetségesben bízott. Az MSZP számára olyan vezető kell, és csapat kell, akik nem kifelé, hanem a saját pártjukban találnak támogatást. Aki belehajózta az MSZP-t a szoclib választási szövetségbe, annak le kell mondani, mert az volt a végzetes hiba.

Odze másik három pontjával nem foglalkozom. Viszont kiemelem az utolsó mondatát. „De minden perc késlekedés tragikus.” Ez igaz, de még években sem vagyok optimista.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése