2014. július 17., csütörtök

Fogamzásgátlás

Kopátsy Sándor                PD                    2014-07-14

Fogamzásgátlás

Ötvös Zoltán tudományos eredményekről beszámoló írásit mindig érdeklődéssel olvasom. Most azonban megbotránkoztatott a Chipetny szerelem cím alatt közölt véleménye egy fontos, új fogamzásgátlóról.
Mivel az emberiség legfontosabb találmányának a fogamzásgátlás megoldását tartom, azt a hírt is örömmel fogadtam, hogy most egy olyan chipet fejlesz tettek ki, amelyik tartósan, de bármikor megszakíthatóan biztosítja a fogazásmentes szexuális életet. A már nem szegény, és iskolázott társadalmakban a fogamzásgátlást megoldottnak tartottam, mégis fontos, ha ez még egyszerűbben, olcsóbban megoldhatóvá válik.
Felismerésem alapján, mivel szinte a jelenkorig nem volt megoldható, hogy csak akkor történjen fogamzás, amikor mindkét fél akarja, minden osztálytársadalom arra kényszerült, hogy növelje a halálozást. Az egyre tovább termékenyen maradó ember, szexuális vágyaival való szabadon élése esetén, a népesség sokkal gyorsabban szaporodott, mint amilyen szaporulatot a társadalom el tudott tartani. Ebből következett, hogy a munkájával termelt javakból élő emberiség csak olyan társadalomban élhetett, ami 1-2 ezredre csökkentette a népszaporulatot. Az emberiség minden embertelensége ugyanis a túlnépesedés elleni védekezést hiányából fakadt. Az ember szexuális vágya ugyanis sokkal több szülést eredményezett, mint amennyi eltartását a termelés adott szintje megengedett.
Ezért addig volt szükség a halálozást fokozó osztálytársadalmakra, amíg a születések számát nem lehetett korlátozni.
A farizeus társadalmak és vallásai nem ismerték el, hogy nemcsak a szülők joga, de a társadalom érdeke is, a gyermekvállalásról történő döntés. Minden vallás, a kereszténység is isteni beavatkozásnak minősítette a megtermékenyülést.
Minden osztálytársadalomban sokkal több születés történt, mint amennyi utódot a szülők akartak, és a társadalom érdeke megengedett. A szülők akaratánál több születés tényét bizonyítja a tény, hogy a fogamzásgátlás megoldhatósága után minden társadalomban csökkent a születések száma. A társadalom érekénél több születét pedig az bizonyítja, hogy minden termelésre épülő társadalom túlnépesedett volt annak ellenére, hogy azok mindegyike jelentős halálokozó volt.
Ötvös azt sem érinti, hogy a nők nem lehetnek a férfiakkal egyenjogúak, amíg a terhesség vállalásában nincs döntési joguk. A nők egyenjogúságát semmi nem segítette jobban, mint a fogamzásgátlás megoldhatósága.
A tények azt bizonyítják, hogy a lakosság jövedelem és vagyon igénye csak akkor elégíthető ki, ha a népesség változása az évi 1-2 ezrelék közelében van. Ezt a lassú növekedést is úgy lehet optimálisan alakítani, ha a lakosság létszáma belső forrásból lassan csökkenjen, amit a minőségre szelektált befogadási politika egészíti ki évi 1-2 ezrelékes növekedésre. Vagyis, a hazai átlagnál jobb minőségű munkaerőt fogadnak be. Egyre inkább ez történik néhány gazdag és iskolázott lakosságú fejlett országban.
Ötvös tévedései elsősorban abból fakadnak, hogy a gyermekvállalást csak darabban méri. Minél fejlettebb a társadalom az egyedek társadalmi értéke annál jobban a minőségétől függ. Minden társadalomban a következő nemzedék leggyengébb néhány százalékának a társadalmi értéke negatív. A felső minőségi tized pedig az átlag sokszorosát éri. Ezért a következő nemzedék értéke már alig függ a létszámától, annál jobban annak minőségétől.
Ötvös azt sem említi, hogy a fogamzásgátlásra azért is társadalmi igény van, mert a modern, fejlett társadalomnak alapvető érdeke fűződik ahhoz, hogy a lakosság szaporodását ne csak mennyiségében korlátozhassa, hanem a minél jobb minőség érdekében szabályozhassa. Minden faj elsődleges érdeke, hogy a szaporodása az érdekének megfelelő szelekciót szolgálja. Ez a jelenkori fejlett társadalmakra a minőségi szelekciót jelenti, mivel a munkaerő minőségének javítása lett az elsődleges társadalmi érdek. A jelenkori fejlett társadalmakban a lakosság, ez ezen belül a munkaerő minőségének javulásától függ a teljesítmény.
A társadalomnak nemcsak érdeke, kötelessége is, a gyermekvállalás olyan szabályozása, ami nem annyira a több, hanem az eredményesebb gyermeknevelés minőségének javítását teszi a családok érdekévé. Mivel a gyermeknevelés eredménye elsősorban a szülők anyagi és kulturális színvonalától függ, a társadalomnak nemcsak érdeke, de kötelessége az olyan gyermeknevelési támogatás, ami nem a gyerekek számától, hanem a felnevelés minőségétől függ. A gyengén nevelt és iskolázott tíz gyermek annyit sem ér, mint egyetlen jól nevelt diplomás. Ezért minden társadalomnak olyan gyermeknevelési támogatást kell fizetni, ami egy diplomás felnevelése után több támogatást, jutalmat ad, mint tíz alacsonyan iskolázott után.
A gyermeknevelés támogatása csak akkor lehet eredményes, ha a támogatás jelentős hányada csak utólag jár. A szülők anyagi érdeke az legyen, hogy inkább kevesebb, de magasan képzett gyermeket neveljenek, mint sokat és alig iskolázottat.
A legjobb megoldás az lenne, ha a gyermeknevelés utáni támogatás az öregkori ellátáson keresztül történne.
Már sokszor leírtam, hogy negyven év múlva a magyar társadalom teljesítménye, az egy laksora jutó jövedelme, vagyona kétszer akkora lenne, mint a jelenleg várható, ha a társadalom felső harmada annyi gyermeket vállalna, mint jelenleg az alsó harmad, és fordítva, az alsó harmad csak annyit, amennyit jelenleg a felső. Ez azt is jelenti, hogy a társadalom érdekének megfelelő gyermekvállalástól sokkal jobban függ a társadalom jövője, mint attól mikor milyen a társadalomnak a politikai felépítménye. A gyermekvállalás társadalmi érdekhez igazodó állami támogatása a nemzet jövője számára fontosabb, mint mikor, ki van a kormányon.
Van egy világpolitikai érvem is. Jelenleg 7.5  milliárd ember él a fölön. Ez mintegy négyszer több mint mennyi optimálisan élhetne. De ha nincs fogamzásgátlás, a számunk mintegy 10 milliárd volna. Van valakinek fogalma arról, mennyi borzalommal járna az?
Az elmúlt száz év történelme nem is hasonlíthatna arra, amiben élünk. Többek között a kínai csodára sem kerülhetett volna sor.

Borzalmas tévedésekhez vezet, ha valaki szakbarbárként, vagy éppen konzervatív katolikus teológusként nyúl fajunk legnagyobb problémájához, a népesedéshez. Az emberiség leghasznosabb felfedezését is közveszélyesnek minősíti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése