2014. szeptember 25., csütörtök

Elhúz az USA Európa mellett

Kopátsy Sándor                   PG                 2014-09-17

Elhúz az USA Európa mellett

A Népszabadság tegnapi száma e cím alatt veti össze az Egyesült Államok, az Euró zóna, Japán és Kína 2013-2014-2015 várható GDP növekedését. E négy zóna nemzeti jövedelme a három év átlagában, a fenti sorrendben 2.5, 0.8, 1.4 és 7.5 s6ázaépkkal növekszik. Ennél is rosszabbak az arányok, ha egy laksora vetítjük az adatot. Ez esetben elsősorban Japán eredménye lényegesen jobb, mert csökken a népessége, Kínánál pedig az óriási felhalmozási arány áll szemben az eladósodott, és eladósodó nyugatiakkal.
Az Euró-zóna katasztrofális teljesítése ebben a három évben tovább tart. Az összevetését jobbnak tartanám, ha az USA mellett a másik három protestáns, angol nyelvű országot, Kanadát, Ausztráliát és Új-Zélandot is figyelnénk. Ezekben látom a Nyugat jövőjét, versenyképességének megőrzőit. Nélkülük az Európai Unió jelenlegi összetételében temetőnek számít.

Az adatoknál még nagyobb bajt látok abban, ahogyan az EU vezetőit összerakják. A németek és a franciák vigyáznak arra, hogy minél súlytalanabb vezetőkre bízzák a közösséget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése