2014. szeptember 19., péntek

Percenként öt focipálya területi esőerdőt irtanak ki

Kopátsy Sándor                PD                   2014-09-12

Percenként öt focipálya területi esőerdőt irtanak ki

Ezen a címen írja le sirámait a Népszabadság mai számában Ötvös Zoltán a tudományos rovat vezetője. Ugyanezen az oldalon van örömhír is arról, hogy helyreáll a földünkön az életünket védő ózonréteg. A rossz hír nagyobb terjedelemben, nagy képpel illusztrálva. Azon most nem vitatkozom, hogy melyik a nagyobb esemény, mert megszoktam, hogy a rosszra az emberek inkább kíváncsiak.
Maradjunk az eredőírásnál, mert nagyon szeretem az erdőt, és most éppen azzal foglalkozom, hogy percenként öt pályára való csapattal gyarapszik a létszámunk. Az utóbbi és a következő száz év népszaporulatát tartom a fajunkat fenyegető legnagyobb veszélynek. Vagyis nem az erdő kevés, hanem az ember sok, sokkal több, mint amennyit a földünk károsodása és az ember érdeke elbír.
Az elmúlt száz évben az emberiség létszáma ötszörösére nőtt. Ez százszor nagyobb terhelést jelent a földünk egyensúlya szempontjából, mint amennyi kárt a száz év erdőirtása okozott. De elég volna Ötvös példájára hivatkozni, aki a marhahús és a marhabőr igénnyel bizonygatja az igazát. E két termékkel szembeni igény négyötöde a létszámunk és jövedelmünk növekedéséből származik. Azt kellene végre megtanulni, hogy minden hiány elsődleges oka a népesedés robbanás, és hogy az ember mit tett meg a levegőszennyezés ellen.
A legnagyobb lépést a nitrogén műtrágyatermelés jelentett. A jelenlegi mezőgazdaság termelése csupán e műtrágyának köszönhetően háromszorosára nőtt.
Száz év alatt többszörösére nőtt az
A nagyobb termés a szénlekötése aligha kisebb, mint a trópusi őserdőké. Ezt az mutatja, hogy a jelenkori nagy termések nagyobb, cellulóz mennyiséget jelentnek, mint az őserdők. A modern cukornádterméseket meg sem közelíti az őserdők szerves anyag termése.
De a másik jó hírem, hogy 2012-ben a világ halfogyasztása meghaladta a marhahúsét. Ráadásul a marhahús termelése a hústermelési módok között a leginkább környezetterhelő, a halé pedig a legkevésbé.
De nem akarok részeltekbe bonyolódni, mert a levegőszennyezés okainak összefüggése nagyon bonyolult, és a klímaváltozással foglalkozó utósok ezrei is ködben tapogatnak.

Az azonban biztos, hogy a legjelentősebb tényező az emberiség létszáma, azzal pedig nem foglalkozik senki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése