2014. október 7., kedd

A hatalmát vesztett liberalizmus

Kopátsy Sándor                PP                    2014-09-26

A hatalmát vesztett liberalizmus

A bolsevik időkben nemcsak üdítő, de hasznos is volt a liberálisok politizálása. A rendszerváltás után azonban csak a károkozásukkal találkoztam. A dogmatikus marxizmus ellen minden céljukkal egyetértettem, a demokráciában csak a kárukat látom. Előtte a dogmák ellen harcolt, utána a magyar társadalmat jellemző közép-jobb harcos ellensége lett. Előtte a magyar társadalomban korábban jelen sem lévő ellen harcolt, utána pedig a magyar társadalom centrumát akarta megbuktatni.
Az, hogy a rendszerváltás után a közép-jobb lesz a főellenfelük, gyorsan kiderült.
A Lakiteleken szárnyait bontogató Demokratikus Fórum közép-jobb párt, nyilvánvaló volt. Az állampártból kilépő liberális SZDSZ és az abban maradó liberálisok azonnal a számukra veszélyes pártnak a közép-jobb Demokrata Forumot tartották. Abban ugyan jelentős jobboldali hangadók is voltak, de indoktalan volt, bennük a szélső-jobb hatalomra jutásának veszélyét látni.
Az ugyan érthető, hogy a megmaradt magyar zsidóság az indokoltnál is jobban félt a szélső-jobb hatalmától, de ideje volna, hogy a félelmének az indoktalanságát bizonyítsuk. A két háború közti Európában a magyar revizionizmus csak a fasisztákban bízhatott. A második világháború után azonban egyrészt nem volt Európában fasiszta erő, másrészt semmi realitása nem maradt a revizionizmusnak sem Nyugat-, sem Kelet-Európában. Magyarországon belül pedig húsz évig a szélsőjobb még a törvényhozásban sem talált magának képviseletet. Ekkor is csak a liberális erők túlzott hatalma ellen jött létre. Szélsőbal párt máig nem jutott parlamenti képviselethez, és húsz év kellett ahhoz, hogy szélsőjobb párt eljuthatott idáig. Tegyük hozzá, hogy most már a második helyért küzd a legerősebb szoclib párttal, de még máig sem nyert meg egyetlen körzetet. Várhatóan, a közép-jobb Fidesz uralma alatt, nem is fog.
Ezzel szemben a liberálisok, az SZDSZ, az MSZP-ben lévő liberáliserők befolyása a választói támogatásukat meghaladó volt.
Az első ciklusban ugyan papíron csak a második párt voltak, de az Antall vezette kormányra döntő befolyásuk maradt. A saját pártjában nem elég erős Antall nekik engedelmeskedett. Ezt koronázta meg az Antall-Tögyessy Paktum, ami húsz évig lehetetlenné tette, hogy egyetlen pártnak kétharmados többsége legyen. Azt is elhallgatjuk, hogy az első ciklusban, a magyar politikában erősebb voltak a liberális erők, mint bármelyik nyugat-európai országban.
A második ciklusban ugyan elseprő győzelmet aratott az MSZP, de ez sem volt elég ahhoz, hogy kétharmados törvényhozási többsége legyen. Az máig titok marad, hogy milyen belső és külső erők kényszeríttették a balos Horn Gyulát arra, hogy a korábbinál kisebb választási eredményű SZDSZ-el nemcsak koalíciót kössön, hanem az elvárásaikat is teljesítse. Ebben a főszerepet az MSZP nagyon erős liberális szárnya játszotta, ami 2010-ig uralmon is maradt.
A harmadik ciklusban a liberálisból középé-jobb néppárttá átváltozott Fidesz lett a győztes, és a romantikus közép-jobb Kisgazdapárttal kormányt alakíthatott.
A negyedik ciklusban kiderült, hogy a tapasztalatlan Fidesz még nem érett meg a tartós kormányon maradásra. Az ügyesebb szoclib szoros harcban megnyerte a következő két választást. Közben az MSZP egyre jobban liberális, és egyre kevésbé szocialista lett. Ugyanakkor a közvélemény egyre liberális ellenessé vált.
A hatodik ciklusra már a szoclib koalíciónak semmi ereje nem maradt. A demokráciák történetének legnagyobb választási győzelmet aratott a Fidesz. Megnyerte a körzetek 99 százalékát. Ezzel bekövetkezett az elvileg elképzelhetetlen, a 99 százalékos győzelem, ami a kétharmados törvényhozási többséghez kellett. Ez a választási győzelem megsemmisítette nemcsak az SZDSZ-t, de az MSZP liberális szárnyát is. A szoclib erők négy gyenge párttá estek szét.
Ez is kellett ahhoz, hogy a Fidesz az általa némileg módosított választási törvénynek köszönhetően, a körzetek 90 százalékának megnyerésével is meg tudta tartani a kétharmados többségét. Még ez a második győzelem is példátlan támogatottságot jelent.
A szétesett szoclib erők ellen megjelent a közel olyan erős szélső-jobb is.
Ezt látva megvadultak a Nyugat liberális erői.
Még nem írta le senki, hogy Európa nyugati felén miért szerepelhetnek a liberális erők sokkal hangosabban, mint amekkora a választási támogatottságuk. Ezt egyrészt a szellemi fölényüknek köszönhetik. Ha készültek volna olyan statisztikák, hogy melyik pártnak milyen jövedelműek, és iskolázottak a választóik, nyilvánvalóvá válna, hogy minden országban a liberális párt vezetné ezt a rangsort. Talán, a legnagyobb különbség Magyarországon volna. De általában ez a rangsor a társadalom átlagos fejlettségével fordítva arányos. Már diákkoromban felismertem, hogy ez a magyar zsidóságot is jellemzi. Ezért lehetett, és lehet általánosítani, hogy a liberális pártban sokkal magasabb a zsidók aránya.
A demokrácia azonban nem a jövedelem, vagy a szellemi értékalapján osztja a politikai jogokat, hanem ettől függetlenül minden felnőtt állampolgár politikai joga egyenlő. A jelenkori demokráciák a jövedelmeket ugyan a fizikai és a szellemi vagyon arányában osztják el, de a politikai jogok tekintetében egyenjogúság van. De ez is csak ott következetes, ahol a törvényhozási hatásköröket csak közvetlen választással lehet szerezni. Ez a szabály azonban azt eredményezi, hogy általában két párt kerül a törvényhozásba. Kivételes, amikor harmadik párt is próbálkozik, de a kormányzásra hatalmat egyetlen párt birtokolja, nincsenek koalíciós kormányok, és a kormány a választási cikluson keresztül birtokolja a hatalmat.
Sajnos, ez a tiszta demokrácia csak az Egyesült Államokban, és lényegesen az angolszászokban működik.
Európa nyugati felén azonban sikerült a kisebb pártoknak elérni, hogy legyenek listás szavazatokkal megválasztott törvényhozók is. Ez a módszer azt eredményezte, hogy 5-10 párt is bejuthasson a törvényhozásba, és ritka kivétel, hogy egetlen párt parlamenti többséget szerezzen. Az pedig nagyon kivételes eset, amikor egyetlen pártnak kétharmados többsége van. Ilyen kivételes eset van nálunk. Ehhez azonban az kellett, hogy 2010-ben a körzetek 99 százalékát, majd 2014-ben 90 százalékát a Fidesz nyerje meg. A másik öt párt összesen a körzetek 1-10 százalékában nyert. Vagyis az Egyesült Államok alkotmánya szerint 2010-2014 között a Fidesznek 99, 2014-2020 között pedig 90 százalékos többsége lenne a törvényhozásban.
Ideje volna tudatosítani, hogy az európai demokráciákban kétféle törvényhozó van. Akiket a szavazók választanak, és akiket a pártok vezetése választott meg. Az előbbiek a választókat az utóbbiak a pártok vezetőit képviselik. Ezért aztán nem is remélhetjük, hogy ebben a tekintetben változás történhet, mert ez a pártapparátusok érdeke.
Már pedig, amíg a törvényhozók hatalma jobban függ a pártjuk vezetőihez való alkalmazkodástól, mint a választók bizalmától, a törvényhozók nem fognak olyan választási törvényt hozni, ami a választók véleményétől teszi függővé a politikai karrierjüket.
A listás szavazatok alapján lett törvényhozóktól nem várható el, hogy a választókat szolgálják. A rendszerváltás óta a leghangosabb politikusok azok voltak, akiket sehol nem választottak volna meg. Hasznos volna kiszámolni, hogy a magyar politikai életben leghangosabbak közül kik voltak azok, akik a parlamentben, a kommunikációs csatornákon a legtöbbet szerepeltek, és ezek közül, kiket választottak meg a körzetben. Kiderülne, hogy a mi nagy politikusaink közül a nagy többségből az Egyesült Államokban legfeljebb újságíró lehetett volna.
Ezen járt az agyam, amikor azokról olvastam, akik botránkoznak bent, és kint a Magyarországon 2010-óta kialakult politikai többség módszerein. Egy Louis Michel nevű liberális politikus kereken kimondja, hogy „a többség zsarnoksága a legrosszabb”, és „a demokrácia nem számtani kérdés”. Aki ilyen ostobaságot mond, az a demokráciára nem veszélyes, mert soha nem kerül hatalomra. A jövő azoké, akik a többségre támaszodnak. A kisebbség hatalma pedig törékeny.

A rendszerválás után a liberálisok túl hatalma volt jellemző, most pedig még a támogatottságukhoz viszonyítva hatalom nélkül maradtak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése