2014. november 20., csütörtök

A megújuló energiák és a palagáz hatásai

Kopátsy Sándor                PG                    2014-11-05

A megújuló energiák és a palagáz hatásai

A belátható jövő energiaellátásában óriási változások vannak folyamatban. A levegőt nem szennyező, megújuló energia termelése, és a palagáz térnyerése jelzi a fordulatot, az utóbbit előre a szakma képviselői sem látták, és a hatásukat máig sem mértek fel.
A megújuló energia termelésének különböző formáinak sok-sok lelkes híve volt, de ezek nem vették tudomásul a korlátait.
A tudomány előtt ugyan ismert volt a szénhidrátok azon formája is, amit ma palagáznak hívunk, de szinte senki sem gondolt annak kitermelhetőségre. Ezért váratlanul érintette a szakmát is, amikor kiderült, hogy Észak-Amerikában az ellátás fontos tényezője lett.
Azt mégsem látták előre, hogy 2014-ben az olajárak 120 dollárról 85 dollárra zuhannak. Már ezen az áron is jelentősen átrendeződnek a világgazdaságban a várható energiaigények és a termelők és fogyasztók közti erőviszonyok.
Mivel a 80 dollár körüli ár megfelel a palagáz kitermelésével járó költségeknek, a várható olajár ekörül fog mozogni, ezzel lehet számolni. Ennél alacsonyabb ár esetén a palagáz termelésének gyors növekedésével nem lehet számolni. De ez a kitermelési költség a megújuló energiák hasznosítását sem fogja nagyon gyorsan növelni.
Az elsődleges következmény, hogy az olajkitermelésből élvezett járadék a felénél is kevesebbre csökken. Az átlagosnál is nagyobb járadékveszteség éri Oroszországot és Venezuelát.
A másik következmény, hogy a szénfelhasználás aránya lényegesen csökkenni fog. A szénnel működtetett erőművek kibocsátásának drasztikus csökkentése, amit a klímaváltozás megkövetel, a szénerőműveket a 80 dolláros olajár kiszorítja.
A megújuló energiák részaránya sem fog nagyon növekedni, mivel a vízierőművektől eltekintve, nem képesek a naponta is ingadozó fogyasztási igényekhez igazodni. A jövőjük attól függ, milyen technikai fejlődés következik be az energia tárolásában, és szállításában. Ahogyan ez a két probléma megoldódik, a megújuló energiák térhódítása előtt nem lesz akadály.
Nagy pénzügyi zavarok származhatnak azokban az országokban, ahol a költségvetésnek jelentős bevétele származik a különadókból. Ezek összege ugyanis az üzemanyagárakkal arányosan csökken.

Mindent összevetve, a 80 dollár körüli olajárakkal összhangban lévő energiahordozói árak a lehetséges legjobb megoldásnak tűnnek. Engem, mint közgazdászt mindig zavart az olaj és földgáz utáni bányajáradékok figyelembevétele. A társadalmi fejlettséget a bányajáradék nélküli egy laksora jutó nemzeti jövedelemmel mérném. Ezen az alapon Szaúdi Arábia olyan szegény lenne, mint Jemen, Oroszország pedig, mint Ukrajna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése