2015. február 9., hétfő

A Big Mac index

Kopátsy Sándor                  PG                  2015 02 06

A Big Mac index

Az a tény, hogy komoly gazdasági szaklapok is rendszeresen idézi az adatokat arról, hogy melyik országban a hivatalos árfolyamon dollárban mennyibe kerül a Mc Donaldokban egy nagy adag, megerősít abban a véleményemben, hogy a minősítők mutatóit sem szabad nagyon komolyan venni. Ennek ellenére ezeket is, azokat is megnézem, de nem tartom iránytűknek.
A legújabb Big Mac index is megerősít valamiben, amiről fogalmuk sincsen az EU vezetőknek, beleértve Németország befolyását érvényesítő politikusoknak, élükön a német kancellár asszonynak és a pénzügy miniszterének, hogy közös valutájuk csak a közös kultúrájú, és hasonló gazdasági szintű országoknak lehet.
A Big Mac magas ára a nemzeti valuta felértékeltségét, az alacsony a leértékeltségét jelzi. Már amennyire egyetlen termék ára ezt jelezheti.
Két országban, Norvégiában és Svájcban sokkal drágább, mint az Egyesült Államokban. Egyik sem tagja az EU-nak, saját valutája van, és Németországnál fejlettebb gazdasága.
A szegényebb országokban azonban dollárban egyre olcsóbb a Big Mac, vagyis a valutájukat leértékelve tartják. Kína, ennek köszönhetően 4.000 milliárd dolláros valutatartalékot halmozott fel. Ennek nagyobb felét az utóbbi tíz évben.
Európában a legolcsóbb Big Mac Ukrajnában, akit a nyugat-európai országok EU tagsággal bolondítnak. Ukrajna támogatása, egy főre vetítve, sokkal drágább és még reménytelenebb lenne, mint Görögországé, ahol csak 7 millió lakos van, és világszínvonalú üdülési adottságai vannak. Az már eddig 250 milliárd eurót kapott, de még legalább ötször ennyi kellene.
A Big Mac index is megmutatja, hogy az EU és az euró övezet tagjainak fele számára az eurónál 30-40 százalékkal leértékelt valutára van szükségük.
Ezért az euró övezetből kilépőknek a valutáját is így kellene leértékelni, ezzel arányosan felértékelődne az államadóságuk a nemzeti jövedelmükhöz viszonyítva. Ez Görögország esetében azt jelentené, hogy a soha meg nem fizethető adóságuk nem a nemzeti jövedelmük 175, hanem 260 százaléka. Ha egyszer ki akarják fizetni, ebben kell számolniuk.
A sok okos brüsszeli politikusnak elég volna megnézni a Big Mac indexet, hogy rádöbbenjenek milyen zsákutcába vezették be a meditemediterrán országokat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése