2015. február 2., hétfő

A sajtószabadság értelmezése

Kopátsy Sándor                   PP                 2015 02 01

A sajtószabadság értelmezése

A franciaországi arabok terrorcselekedetei hatására megugrott a francia elnök, és még inkább a miniszterelnök hazai népszerűsége, ugyanakkor a közel kétmilliárdos arab világban fellángolt a franciák elleni gyűlölet. Ha mérlegre tesszük a hatásokat, kiderül, hogy ugyan a francia kormány átmenetileg megerősödött, a szerkesztőinek javát elvesztő szatirikus képes újság pedig nagyon meggazdagodott. A másik oldalon Franciaország évtizedekig viselni fogja az arab világ gyűlöletét.
Én is a sajtószabadság maximumának lennék a híve, ha az emberiség egésze már azon a szinten lenne, mint a franciák. De messze nem az a helyzet. Ezért sokat árt a sajtószabadság ügyének az, aki nem számol azzal, hogyan érinti a megcélzott kultúrát Mohamed, a számukra tévedhetetlen vallásalapítójukat karikatúristák gyalázzák.
A közép-kori Európában az ilyen vallási sérelemnek a századáért máglyán haltak meg az emberek. De még ma sem tűrné el a társadalom, hogy Krisztust karikatúristák gyaláznák. De gondolunk arra, hogy mivel járt volna, ha az ötvenes években, a Szovjetunióban Sztálint, vagy nálunk Rákosi Mátyást gyalázták volna, pedig ők, Mohamedhez képest, törpék voltak.

A sajtószabadság mértékét a fejlettséghez kell igazítani. Ehhez az is hozzátartozik, hogy az újságírók mérlegelni tudják, írásukat kik, hogyan fogadják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése