2015. február 12., csütörtök

A svájci frank felszabadítása

Kopátsy Sándor                 PG                2015 02 01

A svájci frank felszabadítása

A Svájci Jegybank felszabadította a svájci frankot. Ennek következtében a frank ára először az euró fölé ugrott, majd a közelébe nyugodott meg. A német szaklapok ennek csak a hátrányait emlegetik, az okát és az előnyét elhallgatják. Pedig, meggyőződésem szerint, indokolt volt, és Svájc számára előnyös lesz.
Az ugyan tény, hogy az ország exportja csökkeni, az importja pedig nőni fog. Ennek az eredményét nem tudom, de a svájci export nagy része nem nagyon ár érzékeny, mert a minősége miatt keresett. Ez jellemzi a turizmusát is. Az eleve drága, de oda nem a szegények mennek. A nagyobb import pedig a lakosság jövedelmét emeli. Az árak máris csökkentek.
Vannak azonban más szempontok is.
A frank és a márka sok évtizeden keresztül a vásárlóerejük alapján alakult, kissé a frank volt felértékelve. Ez a svájci bankok megkülönböztetett bizalmának volt köszönhető.
Az euró azonban nem lett olyan kemény, mint amilyen a márka volt. A jövője pedig egyre romlik. Ezt talán a legjobban a svájci frankért felelő jegyben jelenlegi elnöke, Jordan úr tudta. A napokban jelent meg a német Handelsblattban az 1994-ben írt disszertációja, amiben megjósolta a mediterrán államok reménytelen eladósodását. Akkor ezt kevesen láttuk így, ma már sokan látják. A német, a francia és a holland bankoknak és pénzügyi alapoknak 2.000 milliárd eurónál nagyobb hitelük van a mediterrán országokkal szemben. Véleményem szerint, ebből semmi sem fog megtérülni. Ezért nemcsak az eurónak a dollárral és a svájci frankkal szemben további árfolyamveszteséggel kell számolni, de az euró hosszabb távú jövője is reménytelen. Ahogy a német márka még egyenrangú társa volt a svájci franknak az euróra ez már nem mondható el.
Ha eleve szabad árfolyam lett volna e két valuta között, akkor eleve ott tartanánk, ahol most vannak.

A svájci jegybank elnöke éppen azt érzi, amit én is, hogy beteljesedik, amit a puritánok és a könnyelmű mediterránok közös valutájától vártunk. Svájcnak fel kellett készülni arra, amikor az euró tulajdonosai oda fognak menekülni. Ez a pénz pedig nagyságrenddel nagyobb lesz, mint a külkereskedelmi mérleg rövid távú vesztesége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése