2015. február 18., szerda

Virágozzon minden virág!



Kopátsy Sándor                  PP                  2015 12 13

Virágozzon minden virág!

Sok tekintetben a jelmondatom lehetne. Nagyapám nemcsak híres, de sikeres kertész volt. Ugyan születésem előtt meghalt, de a nyoma ott volt a nagy családjában. Apám nősüléséig mellette kertészkedett. A nagyapai kertészet romjai még a második világháborút is túlélték. Bennem az maradt meg, hogy 10 hektáros telken is lehet valaki nagyon gazdag, ha az országban a szakmája legjobbjai közé emelkedik.
Így lettem a Kert Magyarország híve, és az is maradtam örökre.
Ezért fordultam meg tarka pályám során többször az agárpolitikánál. Akkor még az ország lakosságának nagyobb fele a mezőgazdaságból akart megélni.
Most már ott tartok, hogy Európa nyugati felén, konkréten az EU tagjai között nekünk van ebben a szakmában a legjobb adottságunk, és a falusi lakosság foglalkoztatási gondját a leggyorsabban, a legolcsóbban a Kert Magyarország oldhatná meg.
Egy másik ötven éves mániám Kína csodálata.
Most csak egy övid témával találkoztam, de leírom.
Yunan Tartományban egy az ottani mértékkel érve kisvárosban, Dounanban van a 150 Magyarországnyi lakosú Kína virágtőzsdéje. Húsz éve 133 hektár virágoskert volt a tartományban, ma 64 ezer hektár. Közel 400-szor akkora. A tőzsdei forgalom nagy része Kínában marad. A többi sem megy messzebb Kelet-Ázsiánál. Csak rózsából 14 millió szál a napi forgalom.
Közgazdászként számomra, a virágforgalom az életszínvonal egyik legjobb mércéje, mert nemcsak a jólét anyagi oldalát méri, hanem mögötte az örömokozás súlyát is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése