2015. május 19., kedd

A két legnépesebb ország vezetője találkozott

Kopátsy Sándor               PG                     2015 05 17

A két legnépesebb ország vezetője találkozott

Ez akkor is nagy esemény, ha nem várható tőle jelentős változás. Szerintem, Kína egészen a közeljövőig az emberiség legnépesebb állama volt. India, vesztére, pár éven belül népességszámban megelőzi. Ez kétes dicsőség, mert a példátlan lemaradásának éppen az elviselhetetlen népszaporulata az elsődleges, ha nem is az egyetlen oka.
A világsajtó nem látja fontosnak a két óriás találkozását, ezt jól jellemzi, hogy a BBC az elmúlt héten, a jelentételen afrikai ország, Burundi katonai puccsával tízszer annyit foglalkozott, mint a kínai-indiai csúcstalálkozóval.
A magyar újság azt emeli ki, hogy Kína gazdasági növekedése 7, Indiáé 7.6 százalék. Aztán mellékesen megjegyzi, hogy Kínában az egy lakosra jutó nemzeti jövedelem ötször magasabb, mint Indiában. Márpedig az 1:5 arányú gazdaság fejlettség önmagában azt jelenti, hogy nagyon kevés közös feladatuk lehet. A megelőző ötezer év során a két kultúra között legfeljebb néhány tíz százalékos különbség lehetett. Ma a felhalmozásukban még ennél is nagyobb különbség van. Minimum tízszeres. 25 éve még talán India volt a gazdagabb. A következő 25 év során a különbség azonban tízszeresnél is sokkal nagyobb lesz.
India példátlan lemaradásának két oka volt, és maradt, egyiken sem lesz képes segíteni.
1.   Az eleve túlnépesedett állam lakossága az elviselhetőnél tízszer gyorsabban szaporodik.
2.   Az etnikai tarka lakosságának a viselkedési kultúrája távol áll a puritanizmustól.
Az egészségügy vívmányainak elterjedése még a legelmaradottabb országokban is úgy megnövelte a spontán népszaporulatot, hogy az a néhány ezrelékről a néhány százalékra ugrott. Az olyan ország, amelyik képtelen megfékezni a túlnépesedését, eleve versenyképtelenné válik. Indiának mind a politikai felépítménye, mind a lakosság viselkedési kultúrája eleve alkalmatlan a túlnépesedés megállítására.
A tudományos és technikai forradalom pedig olyan társadalmi alépítményt hozott létre, amire hatékony társadalmat csak a puritán népek képesek építeni.
India példája bizonyítja, hogy a viszonylag szegény, elmaradott ország számára a politikai demokrácia eleve alkalmatlan a felzárkózásra. A világ két legnépesebb, legöregebb, évezredek óta legfejlettebb kultúrája egyértelműen bizonyít két tanulságot.
1.   A politikai demokrácia csak bizonyos fejlettségi szint felett lehet hatékony felépítmény.
2.   A néhány ezreléknél gyorsabb népszaporulat a politikai rendszertől függetlenül versenyképtelen.
India mindkét tekintetben versenyképtelen. Politikai demokráciát épített fel és nem tett komoly kísérletet a gyermekvállalás megfékezésére.

Kína viszont mindkét tekintetben verhetetlen. Fenntartotta az egyetlen párt diktatúráját, és megállította a túlnépesedését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése