2015. május 6., szerda

Az értékvesztő euró

Kopátsy Sándor                 PG                   2015 05 05

Az értékvesztő euró

Aki az elmúlt év világgazdasági mérlegét meg akarja vonni, elég, ha megnézi, hogyanváltozott a fontos nemzeti valutáknak a dollárhoz viszonyított értéke. Ezen belül is elég összevetni a három legfontosabb valutát, a dollárt, a kínai Juant és az eurót. Az eurót még érdemes a három legfontosabb európai valutával, a fonttal, a svájci frankkal és a rubellel szembeállítani.
A dollár az elmúlt évben nagyon megerősödött szinte minden valutával szemben. Ennek az ilyen mértékű sikerére nem ismerek korábbi példát.
Az nem meglepő, hogy a jelentősen leértékelt Juan egyedül tartotta a dollárhoz viszonyított értékét. Ezért, amit a dollárról mondok, érvényes a Juanra is. E két valutával szemben közel 30 százalékkal romlott az euró. Vagyis bebizonyosodott, hogy a vágyálom, az EU-nak a dollárral egyen érékű valutája legyen legfeljebb naivitás, de sokkal inkább szakmai rövidlátás volt.
Az euró ugyanis nemcsak a dollárral és a Juannal nem versenyképes, amit mutat közel 30 százalékos értékvesztése, de a két ragos nemzeti valutával sem. Az árfolyama egyetlen év alatt a svájci frankhoz 22, az angol fonthoz 18 százalékkal. A jelentősebb nemzeti valuták közül csak a rubel romlott néhány százalékkal többet, de ennek alapos oka volt. Harmadára csökkentek az olajárak, és működnek az országgal szembeni kereskedelmi korlátozások. Oroszország leromlott helyzetének tehát objektív okai vannak. Akárcsak Ausztrália esetében, ahol a nyersanyagárak alacsony szintje az elegendő ok.
Az pedig, hogy csak a brazil Real romlása közelíti meg az euróét, arra világít rá, hogy a mediterrán népeknek nemcsak Európában, de Latin Amerikában sem lehet a puritán népekkel azonos keménységű valutájuk.
Nem hálás módszer a mi lett volna, ha… Mégis azt mondom, hogy Németország márkája nem került volna a svájci franknál nagyobb, alig 8 százalékos, leértékelésre. A mediterrán országoké pedig az eurónál is nagyobb értékvesztők lettek volna.
Az elmúlt év valuta változásai ugyan túlzottak, de jól mutatják, hogy a nemzeti valuták értékállósága elsősorban a lakosság puritanizmusától, és a gazdaság viszonylagos fejlettségétől függ. Az euró kitalálónak elég lett volna megnézni a kiszemelt tagállamok múltját. Hol mekkora volt az infláció, mennyire volt leértékelve a vásárlóerejéhez viszonyítva a valutájuk.

A német márkának a dollárhoz viszonyított éréke tartható lett volna, a mediterrán országok valutáinak pedig a 30 százalékos értékvesztés is kevés lenne. Nem kell sok évet várni, az euró övezet szétesik, de az okozott kár megtérülése évtizedekbe fog telni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése