2015. június 10., szerda

A FIFA botrány

Kopátsy Sándor                 PG                   2015 06 09

A FIFA botrány

Életem során főleg azon botránkoztam, hogy a politika ráül a sportra, a kisebbik bajnak tartottam, ahogyan egyre jobban a piac hatása alá került. Mivel Magyarország kicsi ahhoz, hogy a sportban piaci hatalom legyen, mi megmaradtunk a versenysportok politikai befolyása alatt. Ez így volt a Horthy rendszerben, a bolsevikban, és maradt a rendszerváltás után is. Elsősorban azért füstölgök, hogy nálunk a sportok annyit érnek, amennyi darab érmet hoznak. Ezért aztán erősek vagyunk azokban a sportokban, amelyeknek a piaci értéke kicsi, és egyre hátrább csúszunk abban, aminek a piaci értéke nagy. Ezért vagyunk a kajak, a vívás élvonalában, és ezért vagyunk egyre hátrább a labdarúgásban, a kosárlabdában, a teniszben, ahol az olimpiai érmek, és a világszínvonal dollárban többet ér, mint a kajak és vívás forintban.
Ennek ellenére, a világ legnépszerűbb sportjának a labdarúgásnak a fő irányítójának, a FIFA-nak botránya mégis elgondolkodtatott. Abban ugyan nem kételkedtem, hogy az olimpiák és a labdarugó világbajnokságok helyszíneinek a kijelölése mögött mind érezhető a politikai illetve a pénzügyi nyomás. Néha szerencsésen találkozik a kettő. Ilyennek tekintettem a brazíliai labdarúgó világbajnokságot és a jövő évi olimpiát. Brazíliában garantált a nézők lelkesedése, ugyanakkor közös időzónában folynak a játékok az Egyesült Államokkal, ami a legnagyobb közvetítési bevételt jelenti.
Annak viszont nincs logikai magyarázata, hogy a legutóbbi téli olimpiát Szocsiban rendezték. Rossz időzónában, egy nyári üdülőhelyen, ezért óriási ráfizetéssel, korrupcióval.
Abban sem kételkedtem, hogy nem véletlenül rendezték a labdarúgó világbajnokságot Dél-Afrikában és fogják rendezni Katarban.
Az sem véletlen, hogy a FIFA botrányát az Egyesült Államok robbantotta ki. A FIFA által kedvezményezett országok olyanok, akik a piaci alapon soha nem lettek volna rendezők. Ezen az alapon is az Egyesült Államok a szuperhatalom.
Annyira nem érdekelt a FIFA taktikázása, hogy megismerjem a módszerét. Magas fizetést, szinte minden szolgáltatást, diplomata útlevelet kaptak a rangot viselők, tehát megélhettek volna minden korrupció nélkül. Blatter éves fizetése 10 millió euró volt. Azzal betonozták be magukat, hogy olyan választási szabályt írtak elő, amiben minden tagországnak egyenlő szavazati joga van, ha ezeket a labdarúgó sportban jelentételen az afrikai és ázsiai országokat támogatják, számíthatnak a szavazatukra. Ennek köszönhetően Blattert a közelmúltban ötödször is újra választotta a többség.
Azzal azonban nem számoltak, hogy a támogatásoknak a többségét amerikai világ cégék adták, és azok nélkül nincs kellő forrásuk a nagy lábon élésre. Tehát lényegében az Egyesült Államok a kenyéradó gazdájuk, annak a támogatása nélkül nem maradhatnak életképesek. Ezek a világcégek pedig nem engedhetik meg maguknak, hogy korrupt egyesületet támogathassanak.
Azt, hogy a nyugat-európai országok labdarúgó egyesületeinek, illetve az Európai Labdarúgó Szövetség vezetői jámboron tűrték a FIFA üzelmeit, garancia arra, hogy ők is alkalmatlanok.

Az első teendő, hogy megtiltsák az adóparadicsomokban nagyhatalmú nemzetközi spotszövetségek működtetését és ne járjon a vezetőknek diplomáciai védelem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése