2015. június 25., csütörtök

Hong Kong önállósága

Kopátsy Sándor                  PP                  2015 06 20

Hong Kong önállósága

Hónapok óta Hong-Kong-ban a nagyobb politikai szabadságért tűntetnek a fiatalok. Kevésnek tartják azt a szabadságot, amit élvezhetnek. A két év múlva esedékes választásokon ugyanis csak olyan jelöltek indulhatnak, akiket Peking elfogadhatónak tart.
Van annak előnye is, hogy minél több szabadságot élvez egy réteg, egy közösség, annál nagyobb szabadságra tart igényt. Hosszú távon e város függetlensége illúzió, a kétszázszor nagyobb és szédítő sebességgel gazdagodó Kína csak időlegesen tűri az önállóságát. Egyrészt az elmúlt negyedszázad sikere, elsősorban a nagy nyugati tőkebeáramlás nagy része Hong Kong-on keresztül történt, és történik ma is. Másrészt a város függetlensége nélkül nem számíthatna Kína Tajvan visszaszerzésére. Ezért aztán a tüntetőket sem fenyegeti a megtorlás.
A kínai felügyelet ellenére Hong Kong gazdasági tekintetben korlátlanul élvezheti a jelenlegi állapotot.
A város lakosainak életszínvonala az anyaországénál még ma is hatszor magasabb. Saját devizájuk van. A városba áramló töke 40 százaléka az anyaországból származik. Tízszer annyi, mint az USA-ból és Britanniából. Évente 50 millió látogató érkezik Kínából, és azok 60 milliárd dollár értékű árut vásárolnak.

Ezek ugyan a tüntető diákokat kevéssé érdeklik, de annál inkább a kereskedőket, és rajtuk keresztül a vállalkozókat. De azok nem érnek rá tüntetni az utcán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése