2015. július 14., kedd

Olaszország is menthetetlen

Kopátsy Sándor                 PP                   2015 07 11

Olaszország is menthetetlen

Számomra az euró övezet bevezetése óta a négy mediterrán ország a menthetetlenek közös zsákjába került, annak ellenére, hogy közöttük Olaszország a legkevésbé az. De az is menthetetlen. Olaszország északi része csak azért menthetetlen, mert a dél-olaszokkal közös országuk van.
Ezért tartottam és tartom a süketek párbeszédének a görög vállság kezelésének az elkülönítését. Ennek a négy országnak egyformán nincs helye az euró övezetben, akkor boldogulnak jobban, ha a maguk stílusában élhetnek. Ennek a négy országnak a lakosságára, az EU tagok között, a leginkább el lehet mondani, hogy a teljesítményéhez viszonyítva a legboldogabb.
Ezt a 60-as évek közepén Olaszországban eltöltött félév után fogalmaztam meg. Ha úgy választhatnák országot, hogy ott megkapom az a viszonylagos jövedelmet, amit elértem itthon, akkor Norvégiát választanám. A tényleges jövedelemből azonban Észak-Olaszországot választanám.
A négy mediterrán országnak az euró övezetben töltött éveit pedig katasztrofálisnak minősítem, mint olyant, amiben olyan feltételek közé kerültek, hogy németekként kell viselkedni. Ez pedig nem mehet nekik. A maguk lábán állva ugyan egyre jobban lemaradtak a puritán németek mögött, de vidámak maradhattak.
Most ott tartanak, hogy tíz év sem lesz elég, hogy oda jussanak, ahol tíz éve voltak.
A négy mediterrán ország katasztrofális helyzete kiderülne, ha megnéznék a hitelminősítők véleményét. Az egyiknél még Olaszország is Románia mögött van. Ez ugyan nem azt jelenti, hogy ott jobban élnek, csak azt, hogy a románk román módon élnek, az olaszokat pedig német módszerre kényszerítve teszik tönkre.
Mániákusan hiszek abban, hogy a gazdasági felépítmények igazodnia kell a nép kultúrájához. Mivel a latin népek viselkedési kultúrája nagyon más, mint a puritán németeké, angolszászoké és skandinávoké, ezért ostobaság közös módszereket, legkevésbé közös valutát alkalmazni.
Egyik kedvenc mutatóm, hogy melyik országban mekkora a valószínűsége, hogy a leszállított árut nem fizetik ki. Ez a mutató háromszor nagyobb a mediterrán országokban, mint a puritánoknál. De még ennek a mutatónak is nagy a politikai hangulattól függő ingadozása. Az olasz bankok rossz hiteleinek aránya az utóbbi hat évben 5-ről 16 százaléka nőtt. Jelenleg 325 milliárd euró.

Békeidőben még semmi sem okozott Európa egészének akkora kárt, mint az euró övezet működése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése