2015. szeptember 23., szerda

Az olajárak csökkenése

Kopátsy                        PG                   2015 09 19

Az olajárak csökkenése

A jó hír még akkor sem hír, ha nagyon jó. Hiába van az olcsó olajnak világgazdasági jelentősége, ezzel nem foglalkoznak a kommunikációs csatornák. Ahogyan azzal sem foglalkoztak, a mikor háromszor olyan drága volt, mint jelenleg.
A 150 dolláros olajár ugyan abszurdum volt, de nem olvastam róla. Annál többet arról, hogy elfogy az olaj és a földgáz. Az olajárak emelkedését az ugyan részben igazolta, hogy Kína példátlanul gyors fejlődése olyan keresletet támasztott, amivel nem tudott lépést tartani a kitermelés. A túlságosan magas ár azonban megbosszulta magát. Az amerikai tőke értelmét látta, hogy érdemes egy másik, ismert, de nem hasznosított olajkincs kitermelésével foglalkozni.
Az úgynevezett pala-olaj kitermelési költsége ugyanis drágának tűnt az 50 dolláros olajár mellett. A 150 forintos ár azonban már érdemessé tette, hogy a pala-olaj és gáz kitermelésével foglalkozzanak. Ez nagyon gyorsan tüneményes eredményt hozott az Egyesült Államokban. 40-60 dolláros költséggel robbanás sebességével nőt a termelés, és szinte egyetlen év alatt harmadára csökkentek az árak.
A napokban a világ legnagyobb befektetési bankja már azt vetette fel, hogy elképzelhető a 20 dolláros olaj is. Ők ehhez jobban értenek, én ezt alig hiszem. Arról azonban meg vagyok győződve, hogy a pala-olaj és gáz önköltsége fölé nem fog emelkedni, mert abból még óriási tartalékok vannak. A technikáját pedig nem ismerem annyira, hogy a következő tíz években mekkora technikai fejlődés várható a pala kincsek kitermelésében.

A jelenlegi 50 dollár alatti árak is felszámolják a két év előtti bányajáradékok négyötödét. Ehhez hasonló áresésre ugyanis nem volt példa. A keresletben sem fordul még egyszer elő olyan keresletnövekedés, amint Kína példátlan fejlődése hozott. Arról sem olvastam, hogy mekkora nyereséget jelent az olcsóbb energiatermelés, a palakincs mellett a megújuló energiák hasznosítása. Mint jelent az évi ezermilliárdokat jelentő bányajáradék átvándorlása az energia fogyasztókhoz. Ehhez hasonló bányajáradék csökkenést nem ismer a gazdaságtörténet. Ezért aztán fel sem tudjuk mérni a pozitív hatását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése