2015. november 2., hétfő

A fejlett világban miért nincs háború

Tartalom

Kopátsy Sándor                 EH                  2015 10 27

A fejlett világban miért nincs háború

Az osztálytársadalmakban miért voltak a háborúk?

Az osztálytársadalmak történetében szinte folyamatos volt a háborúra felkészülés, és ritka volt a háború nélküli generáció. A második világháború óta a fejlett világ országai között nem volt háború. A kevésbé hangsúlyozott változás, hogy a fegyverkezésre fordított kiadások a harmadára, tizedére csökkentek. Ennek ellenére, a változást nem hangsúlyozzuk, az okát pedig nem keresik.
A történészek hangsúlyozottan sokat foglalkoztak a háborúkkal, de szinte semmit azzal, miért volt a sok háború. Azt kiemelték, hogy mennyi emberáldozattal jártak a háborúk, de azt nem keresték, hogy mi volt az alapvető okuk.
Jó negyven éve döbbentem rá, hogy a háborúk alapvető oka a felesleges népességtől való megszabadulás. Ezt ugyan soha nem vallották be, még akkor sem, ha egyértelműen ez volt az ok. Az osztálytársadalmak történelmének a megértéséhez a kulcs a túlnépesedési nyomás volt. Az életkörülmények javulásával nőtt a várható életkor, annak hatására hatványozottan nőtt a népszaporulat, de ennél sokkal lassabban nem nőtt a térségek eltartó képessége. Állandósult a túlnépesedési nyomás. Vagyis gyorsabban gyarapodott a következő nemzedék, egyre többen születtek, mint amennyit növekedett a térségük eltartó képessége.
A túlnépesedés ellen minden osztálytársadalom a nyomor fokozásával és a háborúzással védekezett. Még egyetlen történész sem tette fel a kérdést: Hogyan alakult volna a népesség, ha az értéktermelő többség jövedelmének jelentős hányadát nem vonja el az uralkodó osztály, és ha nincsenek embert és vagyont pusztító háborúk. A két legnagyobb halálokozó a nyomor és a háborúzás volt. Ha ezek nincsenek, a túlnépesedés még nagyobb nyomort, elszegényedést okozott volna.
Ma már az a bizonyíték, hogy ahogyan leállt a fejlett világban a túlnépesedés, megszűntek az egymás közti háborúk.
Számomra a felesleges lakosságtól való megszabadulásnak a klasszikus példája a keresztes háborúk voltak. A nyugat-európai agrártechnikai forradalom, a hármas vetésforgó igen jelenős termelékenységi forradalom volt. A sötét középkor után nagyot javult a lakosság táplálkozása, ennek okán nőtt a születések száma, és a várható életkor. A nyugat-európai feudális társadalmak azonban a kiscsaládos jobbágyrendszerrel szabályozták a gyermekvállalásra jogosult családok számát. Csak annyi házasság történhetett, amennyi volt a jobbágytelkek száma. Márpedig a jobbágytelkek száma csak nagyon lassan növekedett. A jobbágycsaládokból csak az első fiú számíthatott arra, hogy jobbágy lehet. Ebből fakadóan a lányok közül is csak egy lehetett jobbágyfeleség, és ezzel gyermeket szülő anya.
Ennek a következménye a házasságok egyre jobban kitolódtak, a házasságkötések a nemi érettség után jó tíz évvel történhettek. Kimaradt 2-3 gyermekszülés. Falhalmozódtak a házasságot nem köthető fiatalok. Ezek kordában tartása egyre több gondot okozott. Ettől való megszabadulásra módot adott az olyan hadjárat, amiből a visszatérésnek nagyon csekély esélye volt. Annak semmi nyoma ugyan nem található, hogy ki találta ki a keresztes hadjáratokat, de az tény, tökéletesen ehhez a célhoz igazították. Eleve az elsőszülött fiúk nem mehettek a hadjártba. Később már volt olyan keresztes hadjárt is, amiben a fegyverforgatásra még képtelen fiúgyermekeket rakták hajókra azzal, hogy az ártatlanságuk fogja győzelemre segíteni őket. Még nem írta le senki, hogy az örökségre számítható fiúk nem lehettek keresztesek, azaz akiknek nem volt jövőjük a társadalomban.
Az utolsó karakteres példát a két világháborúban láttam. A 20. század első felében a haditechnika még nem igényelt képzett legénységet, ezért a frontra a képzetlen falusi lakosságot küldhették. Máig nem tudatosítjuk, hogy a túlnépesedés szinte csak a falvakat jellemezte. Az ipar, a város képtelen volt felszívni a falvak feleslegessé váló munkaerejét.
Földosztóként megéltem, hogy a falvak lakossága legalább háromszorosa volt annak, amennyire a falu határának megműveléséhez szükség volt. A falvak ugyan hősi halottaként tisztelték az elesetteket, de lénygében még szegényebbek lettek volna, ha azokat is el kell tartani, akik elpusztultak a fronton. Ezt sem merte még leírni senki. A nagy háborús veszteségek ellenére a földosztáskor egy munkaképes lakosra harmad akkora föld jutott, amennyit képes lett volna megművelni.
Az is érthető, hogy a beásott géppuskások elleni szuronyrohamban mennyire kiszolgáltatottak voltak a támadók. Nem sokkal nagyobb volt az esélyük a túlélésre, mint a közel ezer évvel korábban a szentföld felszabadítására küldött kereszteseknek. Az utóbbiaknak már az sem jelentett vigaszt, hogy a pápa garantálta az üdvözülésüket.
A vallási dogmákban való hitemet az rendítette meg, hogy felismerem fajunk történetének utóbbi mintegy hatezer évét a túlnépesedési nyomás tette tönkre. Ezzel szemben a vallások mindegyike nem a gyermekvállalás felelősségére, hanem a minél több gyermekvállalásra buzdított. Akárcsak a forradalmárok, aki mind olyan társadalmat akartak, amelyikben még gyorsabb lett volna a túlnépesedés.
Az osztálytársadalmak embertelenségein csak a születéseknek az eltarthatósághoz igazítása segíthetett volna. Minden vallás és forradalmár az ellenkező irányban történő haladásra buzdított.
A háborúk csak akkor szűnhetnek meg, ha a családok már nem vállalnak több gyermeket, mint amennyire az élettér optimumán szükség van.
Erre először akkor lehetett megoldás, amikor a fogamzásgátlás megoldhatóvá vált. Erre a múltban nem, csak a jelenkor gazdag és iskolázott társadalmaiban lett lehetőség.
A demográfusok máig nem vallják be, hogy minden korábbi társadalomban lényegesen kevesebb gyermeket akartak a szülők, mint amennyi a szexuális ösztönük kiéléséből született.
Erre a ténybe a baranyai református falvak egykézése hívta fel a figyelmemet. Ezek a református falvak megérezték azt, amit sem a politika, sem a társadalomtudomány máig sem ismert fel, a meggazdagodás elsődleges feltétele a kevesebb gyermekvállalás. Minden társadalmi közösség jövője elsősorban attól függ, hogyan tudja létszámát az élettere eltartó képességéhez igazítani. A túlnépesedett magyar falvak is csak akkor lehetnek gazdagabbak, ha a létszámukat a község területének eltartó képességéhez igazítják. Ezt nem annyira a községre vetítve állapították meg, hanem csak a gyerekeik jövőjét igyekeztek optimalizálni. A gyermekük jóléte elsősorban attól függött, mennyi földön fog gazdálkodni. Ha csak egy gyermeket vállalnak, az négyszer nagyobb földre számíthat, mintha négy gyermekük volna. Ha mindenki így viselkedik, akkor a következő generáció még egyszer olyan gazdag lehet.
Ezt az egyszerű logikát a legkevésbé a megye talán legokosabb embere értette meg a legkevésbé. Filep Lajos, zengővárkonyi református pap, aki a háború előtt Ady legszorosabb barátja volt, az első, aki nemcsak Ady, de Csontváry zsenialitását is felismerte. Ő a háború után otthagyta ez eredeti szakmáját, a művészettörténetet, és elvégezte a református teológiát, hogy visszavonulhasson egy csodálatos mecseki faluba papnak. Ott botlott bele a hívei egykézésébe. Könyvet írt róla, mert az egykézésben a magyar nép pusztulását látta. Ezt a könyvet tartjuk a népi írók szervezkedését elindítónak.
Én meg a baranyai egykézésbe botlottam bele. Mint lelkes földosztó rádöbbentem, hogy a falusi családok négyötödének sokkal kisebb föld jut, mint amennyit megművelhetett volna. A földreformmal csak annyi változott, hogy megszűnt a nincstelenség, de általánosabbá vált a törpebirtokosok aránya. Ez is óriási eredmény volt, pedig a magyar mezőgazdaság számára továbbra is elzárt út maradt, hogy optimális méretű farmergazdaságok tulajdonosaivá váljanak. Ez csak akkor valósulhat meg, ha a falvak lakossága tizedére csökken, vagyis a falusi lakosság kilenctizede vagy a városokba költözik, vagy odajár dolgozni, vagy a faluban nem a mezőgazdaságban talál munkát. 1945 előtt a munkaerő négyötödének kellett a földművelésből megélni. A jövő mezőgazdasága azonban csupán 3 százalékát foglalkoztathatja a munkaerőnek. Ez az arány is csak akkor reális, ha nő a munkaintenzívebb termelési ágak aránya.
Mivel hetven éve még nem jutott el a falvakba a modern fogamzásgátlás, keserves szenvedés volt az egyetlen gyermekvállalás betartása.
Mára már a tények bizonyítják, hogy a spontán túlnépesedési nyomás csak akkor történhet meg, amikor a fogamzásgátlás mellett az egy főre jutó nemzeti jövedelem meghaladja a 10 ezer eurót, az átlagos iskolázottság pedig a 12 évet.
Tekintettel arra, hogy az emberiség nagyobb fele mindhárom feltételtől még messze van, számukra a túlnépesedés elleni védekezés kikerülhetetlen. Arra a tényre is ritkán található utalás, minél hosszabb a várható életkor, annál kevesebb gyermekvállalásra van szükség a népesség létszámának tartásához. Az ugyan igaz, hogy a fogamzásgátlás és az iskolázottság az elmaradt világban is növekszik, ezért a spontán népszaporulat rátája csökken, de még mindig tízszer gyorsabb marad, mint ami elviselhető volna. Ezért a háborúk az emberiség nagyobb felében szükségszerűbbek, mint valaha voltak.
Mivel a fejlett Nyugat politikai vezetése, és társadalomtudománya még mindig nem jutott el odáig, hogy a gyors népességnövekedés esetén a háborús halálokozás objektív szükségszerűség, a katonai erejét elsősorban arra használja, hogy erőszakkal akadályozza meg az emberiség szegényen marad felében a háborúzást.

A hadviselésben is a minőségi munkaerőre lett szükség.

Ahogyan a gazdaság egyre inkább a minőségi munkaerőt igényli, ez történt a hadseregben is. A modern haditechnika hatékonysága egyre inkább a működtetők minőségétől függ. Vagyis a háború is azoktól szabadít meg, akikben egyre nagyobb hiány van. Ezzel megszűnt annak lehetősége, hogy a feleslegessé vált, képzetlen munkaerőt pusztítsa a háború.
A katonák társadalmi értéke.
Már az osztálytársadalmak történelmének megértéséhez is szükség volt felmérni, hogy a különböző kultúrákban hogyan aránylik a katonáknak az egymáshoz viszonyított értéke. A háborúk csak akkor szolgálják a társadalom értékét, ha azt a lakosságot csapolták le, amelyikre nem volt szüksége a társadalomnak.
Mivel az osztálytársadalmak történelme során egyre csökkent a gazdaság munkaerő mennyiségi, és minőségi igénye, a háborús veszteségek nem jártak sem mennyiségi, sem minőségi munkerő hiánnyal.

A lőfegyverek szerepe.

Ezzel először a magyar történelemben találkoztam.
A lőfegyverek előtt a lovas katona értékesebb volt, mint a gyalogos, vagyis a pásztor jobb katona volt, mint a földműves. Ezért kellett félni a túlnépesedésük okán kirajzó lovas pásztorok betöréseitől.
Ebből a szempontból a csapadékban gazdag Nyugat-Európa szerencsés volt, mert a patkolatlan ló értéktelen volt a nedves, havas, hegyes területeken. Ezt jól mutatta Európa történelmében a tény, hogy a lovas arab seregek fölénye csak addig tartott, ameddig a patkolatlan arab lovasok fölénye érvényesült.
Nyugat-Európában a patkolatlan ló mind a gazdaság, mind a hadviselés számára értéktelen volt. Ez akkor szűnt meg, amikor a lovak patáira patkó került. Ez egybeesett azzal, hogy a csapadékosabb térségekben megvalósult a természetes csapadékra épülő, a havas teleket is elviselő gabona termelése. A gazdaságilag virágzó Nyugat-Európának azonban mindaddig nem volt katonai ereje, ameddig nem volt ismert a patkó.
A nehéz, patkolt lovakon karcoló páncélozott katona valóságos haditechnikai forradalom volt. Ez a váltás éppen a honfoglalás idejére esett. A hunok és az avarok beözönlése idején még nem termett gabona és nem volt patkó. Ezek katonai fölénye azonban csak a kontinentális sztyeppén volt egyértelmű. Ezzel szemben a honfoglalás idején már termett a gabona és megjelent a patkó. A magyarok honfoglalása csak azért járhatott a földművelésre és a kereszténységre történő átállással, mert áttelelt a gabona és volt patkó.
Az arab patkolatlan lovakon érkező arabokat a frankok azonban már a patkolt lovas, páncélosai legyőzték. A frank király nem véletlenül kapta a kovács előnevet, mert az arabok elleni győzelmet a patkoló, páncélt készítő kovácsoknak köszönhette Nyugat-Európa.
Jellemző módon, István és Koppány harcét a hatalomért a krónikás úgy jegyezte fel, hogy István a német nehéz lovassággal győzte le Koppány könnyű magyar lovasságát. Ráadásul a csata nem az alföldi homokon, hanem a Bakony hegyei között történt.
Mivel a gyalogos földművelőnél még a patkolatlan lovas pásztor is sokkal értékesebb katona volt, Magyarország egészen a lőporos fegyverek megjelenéséig erős katonai középhatalom volt. E a kor katonai elitje, a nehéz lovas, páncélos katona volt. De ez nagyon drága felszerelést és költséget igényelt, ezért ezek többsége az örökségből kiesett nemes fiatalokból került ki. Ez nagyon drága, de hatékony fegyvernem volt.
A lőporral vívott háborúkban azonban a lovas katonának a dicsősége is lejárt. Nemcsak az ágyukkal, de még a kézi fegyverekkel szemben sem talált védelmet nemcsak a ló, de még a páncélos lovag sem.
Mohács azért jelentett történelmünkben tragikus fordulatot, mert akkor vált egyértelművé, hogy a lőfegyverekkel szemben a lovas bandériumok értéktelenné váltak. A lőfegyverek és különösen az ágyuk, a lőpor gyártása ipart, a hadviselés pedig katonai fegyelmet igényelt, ezért a hadsereg felszerelése városi ipar, a hadviselés pedig fegyelmezett zsoldosokat igényelt.
Ennek ellenére a második világháborúban, amikor már a páncélozott járművek, a tankok léptek a fegyvernemek élére, a fél-feudális magyar társadalomban a társadalmi elit számára mégis a huszárság volt az elit fegyvernem. Az operett ország operett hadserege.

A tankok, hadihajók és repülők.

A második világháború a tudományos és technikai forradalom megérkezését jelentette.
Az első világháború hadviselése még csak a vasút közlekedési forradalmát élvezhette. Vasúton a távoli frontok közt is mozgatni lehetett a hadsereget. Ez a hadseregek közti háborúban sokat jelentett.
Nem ismerem a német vezérkar szerepét abban, hogy a vasutakról a közutakra helyzeték a hangsúlyt. A közút ugyan a vállatok közti kapcsolatokban is fölényt jelentett a vasúttal szemben, a tankokkal vívott csatákban döntő szemponttá vált. Hitler azonban nem jutott el odáig, hogy a tankokkal vívott villámháborúhoz azonban közutakra van szükség. Ha ezt megértette volna, soha nem megy keletre, ahol nincsenek utak, de annál nagyobb a sár.
A levegő meghódításában is élenjártak a németek. Arról azonban megfeledkeztek, hogy a légierő ugyan a szárazföldi utakon való mozgást nagyon megnehezítette azzal, hogy fontos műtárgyakat fontos hidakat, völgyet áthidaló felépítményt megsemmisített meg. Az óceánok útjai elrombolhatatlanok.
Horthy Miklós ostobaságát azon mértem le, hogy akkor is bízott a nácik győzelmében, amikor már az óceánokon teljes lett a szövetségesek uralma. A tengeralattjárók észlelése pedig értéktelenné tette még a tengeralattjárókat is.
Az óta a tengerek feletti uralom jelentősége tovább nőtt. Ma már csak az lehet szuperhatalom, aki a tengerek felett uralkodik.

Az atombomba.

A második világháború gyors befejezését ugyan két atombombának köszönhetjük, de sok tekintetben azt is, hogy az óta nem volt ez a fegyver bevetve. Pedig a közvélemény attól félt, hogy az atomfegyvereknek köszönhetően világpusztító háborúk lehetősége nyílt meg. Az idő azonban azt igazolja, hogy viszonylag könnyű atomfegyvert gyártani, de felmérhetetlen kockázattal jár a bevetése. Atomfegyvere nemcsak a két katonai szuperhatalomnak, az Egyesült Államoknak, a Szovjetuniónak, majd hamarosan Nagy Britanniának és Franciaországnak, de Észak-Korea, Izrael, India és Pakisztán is atomfegyverrel rendelkező lett. Igazán félelmetes fegyvere azonban csak az Egyesült Államok, Oroszország és végül Kína birtokában van. Csak az a három ország számolhat azzal, hogy túlélne egy atomháborút, de ezek vesztesekként is képesek lennének, egymásnak elviselhetetlen károkat okozni. Ezért ezek sem kockáztathatnak meg atomháborút. Sőt még olyan háborút sem, amelyben sor kerülhet atomfegyverek bevetésére is.
De nemcsak a várható háborús veszteségek miatt nincsenek a fejlett világban háborúk, hanem elsősorban azért, mert a nemzetközi munkamegosztásból való kiesés is elviselhetetlen károkkal járna. Minél fejlettebb egy ország, annál nagyobb előnnyel jár számára a béke, és annyival drágább a háború. A világkereskedelemre a fejlettebb országoknak van nagyobb szükségük. Még nem számolta ki senki, hogy mit vesztene például az Egyesült Államok és Kína, ha megszakadna köztük az árucsere.

Összeomlott egy katonai szuperhatalom

A Szovjetunió a hidegháborúban katonai szuperhatalom volt. Az Egyesült Államoktól eltekintve, a többi ország még egymással szövetkezve sem volt ellenfele. Minden demokrácia csak az Egyesült Államok védelme alatt érezhette magát biztonságban. Az pedig ennek az előnyét élvezhette. Németország és Japán soha nem lett volna az Egyesült Államok kezes báránya, ha nem lett volna kiszolgáltatva a Szovjetunió katonai erejének. Ezért volt a hidegháború az Egyesült Államok számára létfontosságú. Ha a Szovjetunió nem válik imperialista katonai szuperhatalommá, az Egyesült Államok védelme alatt nem egyesülnek a demokráciák. Ez bármennyire egyértelmű, utólagosan sem vált tudatossá.
Minthogy az sem, hogy a szovjetunió nem azért omlott össze, mert bolsevik rendszerben működött, hanem azért mert imperialistává vált, és fegyverkezési versenybe szállt az Egyesült Államokkal. Az erejét sokszorosan meghaladó fegyverkezési versenybe kezdett.
Ráadásul, a zseniális tengerészeti parancsnoka felismerte, hogy a világméretű katonai hegemónia az óceánok feletti uralmon múlik. Ezért a hadseregfejlesztés súlypontját a tengerészetre helyzete. Azt azonban nem mérte fel, hogy a tengerészet a legnagyobb tudás- és vagyonigényű fegyvernem. A kezdeti sikerei után azonban gyorsan kiderült, hogy ebben a harmad akkora gazdasági erejű Szovjetunió nem lehet versenyképes az Egyesült Államokkal. Az nemzeti jövedelmének 7 százalékát a haderőre, súllyal az óceánok feletti fölény biztosítására fordította. Ez a fegyverkezési verseny akkora követelményt támasztott a Szovjetunióval szemben, amire a nemzeti jövedelmének a fele sem lett volna elég.
Ráadásul, a Szovjetunióban a hadiipar a gazdaságon belül izolálva volt. Ez leszűkítette a besszállítókkal való együttműködést.
Még Oroszországban sem akadt olyan tudós, aki felmérte volna, hol tarthatott volna a Szovjetunió 1990-ben, ha megelégszik azzal, amit Kína tudomásul vett, hogy nem fordít aránylag sokkal többet a hadseregre, mint az Egyesült Államok. Az utóbbi a csúcson a nemzeti jövedelmének 7, az óta 3.5 százalékát fordította a hadseregre, és piacosítja a gazdaság egésznek a bevonását a hadiiparban. Ezzel ugyan nem azt állítom, hogy a Szovjetunió képes lett volna arra, amire az Egyesült Államok képes volt, és Kína, illetve eleve képes lett a gazdaság piacosításával.
Azt ugyan a közgazdasági irodaalom bőven hangsúlyozza, hogy a gazdaság hatékony működetését csak a piac biztosíthatja, de arra még utalást sem találtam, hogy az a hadiparban még inkább így van. De a gazdaságtól izolált hadiipar azzal is veszteséget okoz, hogy a haditechnika vívmányai nem épülhetnek  be a gazdaságba.
Többé-kevésbé azonos módszerek esetén is óriási különbség van a teljesítményben attól függően mennyire puritán a lakosság.
Max Weber jó száz éve megmondta, hogy a 20. században a tőkés osztálytársadalmakat csak a protestáns etikájú népek képesek másoknál hatékonyabban működtetni. Ez fényesen beigazolódott a Nyugaton. Azt még ő sem ismerte fel, hogy a távol-keleti konfuciánus népek még a protestánsoknál is hatékonyabbak.
Ennek a felismerésnek az igazsága még Európánál is markánsabban jelent meg Amerikában, ahol a két protestáns ország magasan fölé nőtt a latinoknak.
Japán, majd sorban a két városállam, Szingapúr és Hong Kong, majd Dél-Korea és Tajvan, jelenleg pedig Kína felemelkedése még a Nyugat protestánsainál is lényegesen sikeresebb volt. Kína páratlan sikere azt is bizonyítja, hogy a politikai diktatúra, vagyis a politikai demokrácia hiánya is csodákra képes, ha piacosítják a gazdaságot, és megállítják a túlnépesedést.

A jövő a Távol-Keleten fog eldőlni.

Oroszország ugyan még mindig messze nagyobb elrettentő erővel rendelkezik, mint az utána következők, de az olajárak zuhanása következtében nemcsak egyre kisebb gazdasági, de katonai hatalom is lesz.
Az Egyesült Államok katonai fölénye példátlanul nagy lett annak ellenére, hogy a 25 év előtti szintről, a 7 százalékról 3.5 százalékra csökkent a katonai kiadásainak súlya. Kínában alig haladja meg a 2 százalékot, de ez a szinttartás is gyors növekedést jelent. Jelenleg harmad annyi a költsége, mint az Egyesült Államoké. Évtizedekbe kerül, amíg a volumenük is hasonló lehet.
Arról egyelőre még fogalmunk sem lehet, hova fejlődik a haditechnika 30-40 év múlva. A legénység nélküli fegyverek elterjedése beláthatatlan következményekkel járhat. A sok kis fegyver nagyobb változást hozhat, mint az óriási erejű atombomba. Ráadásul ezek a fegyverek olcsók, és akár tízezer számra bevethetők.

Az emberiség nagyobb fele egyre jobban lemarad.

Jelenleg 2-3 milliárd ember él olyan alacsony szinten, amihez képest a gazdag államokban a munkanélküliek irigylésre méltó módon élnek. Ezek számára az élet nem érték, mert azt láthatják, hogy az emberiség másik feléhez képest egyre szegényebbek lesznek.
Két szemponttal nem számol a fejlett és gazdag világ.
A kommunikáció és a közlekedés forradalma biztosította a lemaradók számára, hogy a lemaradásukat közvetlenül érzékelhessék. A kommunikáció eszközei olyan olcsók és egyszerűek lettek, hogy a többség szánmára szinte minden információ elérhető. A múltban a lakosság négyötödének életviszonyai között alig voltak különbségek. Az ipari forradalom után a fejlett társadalmak munkásai nem éltek a gyarmatok lakói számára irigylésre méltó módon. Sokkal többet kellett dolgozni, ugyanakkor az élelmezésük, lakásuk sem volt irigylésre méltó.
Ez először akkor döbbentett meg, amikor a szovjethadsereg katonái a magyar lakosság mintegy felét burzsujnak tekintették. Ekkor mérhettem fel, hogy száz év alatt mi is sokat fejlődtünk. Előtte luxus volt nemcsak a villany és a vízvezeték, de még a gyufa és a cukor is. Vagyis igaza volt a múlt század 30-as éveiben az egészségügyi ismeretkeket tanító orvosnak, aki azt bizonygatta, hogy a kiegyezést követő két generáció testmagassága többel nőtt a testmagasság, vagyis az életviszonyok legjobb mércéje, mint előtte ezer év alatt. Ennél csak akkor lepődtem meg, amikor megtudtam, hogy az átkos rendszer 50-es éveiben még gyorsabban nőtt a testmagasság, azaz gyorsabban javultak az életviszonyok.

A háborúktól való megszabadulás feltételei.

A fentiek alapján világos, hogy a háborúktól való megszabadulásnak társadalmi feltételei vannak.
A lakosság száma 1-2 ezreléknél ne változzon jobban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése