2015. november 16., hétfő

Afrika jövője menthetetlen

Kopátsy Sándor                PG                    2015 11 11

Afrika jövője menthetetlen

A közel-keleti bevándorlás ugyan megdöbbenti az európai közvéleményt, de észre nem téríti. Az fel sem merül, hogy Afrika az emberiség túlnépesedésének az igazi problémája. Azon belül is a Szaharától délre elterülő térség.
Ezt mindennél jobban az a grafikon illusztrálja, amin a Szahara alatti Afrika és a Kelet-Ázsiának a világkereskedelmen elért exportja van ábrázolva. 1980-ban mindkét földrész részesedése 3.6 százalék volt. Ez Dél-Afrikában mára az óta 2 százalékra csökkent annak ellenére, hogy a lakossága 50 százalékkal nőtt. Ezzel szemben Kelet-Ázsiában a lakosság alig változott, ugyanakkor az export részesedése 20 százalékra ugrott. Dél-Afrikában az egy laksora jutó export súlya felére esett, a Távol-Keleten pedig tízszeresére nőtt.
Ez a grafikon jól mutatja korunk emberiségének vállságát. Az átlagtól lemaradók gyorsan szaporodnak, a felzárkózók népessége pedig szinte stagnál. Ennek az ollónak kettős oka van.
Csak a puritánok képesek megállítani a népszaporulatot, és csak a szinte stagnáló népesség mellett lehet az egy lakosra jutó eredményt az átlagosnál gyorsabban javítani. A dél-afrikai népek a legkevésbé puritánok és a leggyorsabban szaporodók.
Ráadásul lényegében 2010-ig a dél-afrikai népesség növekedése azért volt viszonylag elviselhető, mert ennek a térségnek volt a jövedelméhez viszonyítottan a legnagyobb bányajáradéka. Ez azért volt abnormálisan magas, mert a Távol-Kelet, mindenekelőtt Kína példátlanul gyors növekedése felverte a nyersanyagok árát. Ez a túlzott kereslet azonban 2010-után csökkenni kezdett. Ez a csökkenés azonban végleges, mivel nyoma sem található annak, hogy akár a század végéig jelentkezhet a kínaihoz hasonló kereslet. Nincs ugyanis egyetlen jelentős ország, ahol hasonló keresletnövekedéssel lehetne számolni. Az elmúlt negyedszázadban ugyanis 1.300 millió kínai emelkedett fel a 10 ezer dollár/fő szint fölé, amikor a gazdaság gyors növekedését az aránylag magas nyersanyagigény jellemi. Kína felemelkedése ugyanis azt jelenti, hogy ezzel már minden puritán nép túl lesz a felzárkózáson. A nem puritán népek pedig a felzárkózásra eleve képtelenek.
A század jövőjét az fogja jellemezni, hogy a mintegy kétmilliárd puritán nép teljesítménye egyre jobban elszakad az átlagtól.
A csökkenő átlag szintjén maradnak a Nyugat latin népei. Ezek ugyan gyorsan szaporodnak, de egyrészt lassabban, mint az emberiség átlaga, és az erőforrásokban viszonylag gazdagok.
Ezen túl minden más kultúra egyre jobban lemarad. A lemaradók között is hátul lesz Dél-Afrika. Ráadásul itt szabadult el a legjobban az urbanizáció annak ellenére, hogy itt a legkeskenyebb a középosztály. Nigéria fővárosáról, Lagosról a tavaszi választások előtt azt mondta a kormány, hogy a lakossága valahol a 7 és 11 millió felett van. Egy francia tanulmány pedig azt hangsúlyozza, hogy 2050-re 42 millió lakosa lesz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése