2015. december 23., szerda

A francia választás tanulsága

Kopátsy Sándor                  PP                  2015 12 15

A francia választás tanulsága

A francia közigazgatási körzeti választások első fordulójában a szélsőjobb párt végzett az első helyen. Ez nemcsak a francia választókat döbbentette mg, hanem a francia konzervatív közép-jobb pártot is. Ezért úgy döntött, hogy a kormányon lévő szocialisták javára visszalépnek. Felmérték, hogy a szélsőjobb a nagyobb veszély. Ennek és az első fordulót kikerülő választók ijedségének köszönhetően a közép-jobb konzervatívok győztek, de a szocialisták is a másodikak lettek, a szélsőjobb pedig egyetlen térségben sem győzött.
Ez a politikai bölcsesség, vagy inkább kultúra azért örvendeztetett meg, mert az előző magyar választáson elszomorított a szoclib ellenzék politikája. Ezek mindegyik maga akart kormányra kerülni, saját miniszterelnök jelöltet állított. Ennek aztán az lett az eredménye, hogy a szélsőjobb végzett a második helyen.
A szétaprózott szoclib erők a szavaikban a Fidesz kétharmados hatalma ellen küzdtek, de ezzel a saját hatalmuk egy hatod lett. A közép-jobb, lényegében konzervatív Fidesz jobbról erős támasztékot nyert a Jobbikban.
Én ugyan nem látom reális veszélyét annak, hogy a Jobbik hatalomra kerül, de aki ezt a veszélyt látja, annak nem volna szabad a Fidesz ellenfelének szerepét játszani. Az antiszemitizmus elleni védekezés nem egyeztethető össze a heves Fidesz ellenességgel. Számukra az egyetlen reális veszélyt az jelentene, ha a Fidesz, hatalmát féltve, arra kényszerülne, hogy a szoclib baloldal ellen a Jobbikkal való szövetségre kényszerül.

Franciaországban mind a közép-jobb konzervatívok, mind a szocialisták azonnal felismerték, hogy a náluk is jobb eredményt elérő szélsőjobb ellen kell összefogni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése