2016. április 19., kedd

Jó vasárnapom volt

Kopátsy Sándor                PV                    2016 04 12

Jó vasárnapom volt

Ritkán okoz nagy örömöt egy nem nagy jelentőségű döntés, de az, hogy a kormány, illetve Orbán Viktor visszatáncolt a vasárnapi zárva tartás kérdésében. Értesülve a közvélemény felméréséről, ami a tilalom eltörlését garantálta, döntött, és megelőzve a népszavazáson való bukást, visszavonta a tilalmat.
Orbán a KDNP bábjainak akart kedveskedni, meggondolatlanul bevezette a vasárnapi zárva tartást. Had higgyék azt, hogy nekik is van szerepük a politikában. Ők ugyanis abban a hitben éltek, legalábbis azt szerették volna hinni, hogy azért jár egyre kevesebb ember a templomba, mert vásárolni kell. Fogalmuk sincs arról, hogy a templomba járás csökkenésének komolyabb okai vannak.
A magyarok többsége katolikus. Az ő vallásuk képtelen a korral haladni. Mivel a korszellem egyre gyorsabban változik, egyre jobban lemarad. A római katolikus vallás a reformáció óta egyre inkább a lemaradók vallása lett. Ez csak azért nem jelentkezik katasztrofális nyíltsággal, mert a lemaradók gyorsabban szaporodnak. A katolikusok létszáma nem csökken, inkább nő, hanem a korszerűsége csökken.
Az európai kereszténység első szakadása idején a római katolikusok a modernebb társadalom vallását választották. A kiscsaládos Nyugt-Európáé, szemben a nagycsaládos Kelet-Európával.
Mintegy ötszáz éve, a reformáció során azonban a pápák a lemaradó latin népek vallásához ragaszkodtak, inkább elengedték a haladásra fogékonyabb puritán népeket. Mivel a híveik számát fontosabbnak tartották, mint a minőségét, a latin népek melletti állásfoglalásukat bölcsnek tartották. Ezt alátámasztani látszott az amerikai sikerük. Ott ugyanis a latin népek, mindenekelőtt a spanyolok és portugálok nagyobb, és látszólag jobb területet szálltak meg, mint a protestánsok. Ráadásul gyorsabban szaporodtak. Arra a Vatikáni teológusok máig nem figyeltek, hogy a protestánsok a kevésbé ígéretes Észak-Amerikában ötször gazdagabbak lettek. A hívők számával mérve Róma nyert, a minőségben mérve azonban tovább romlott a helyzete.
A sok adat utáni vágyaim között az elsők között van egy olyan felmérés, mekkora a katolikusok és a protestánsok egy lakosra jutó jövedelme és az átlagos iskolázottsága. Egy ilyen felmérés bizonyítná, hogy egyre nő a nyugat-európai két kereszténység, a katolikusok és a protestánsok közti különbség.
Még kétségbe ejtőbb volna figyelemmel kísérni azokat az adatokat, amiket a vasárnapi miséken való részvételnél sokkal fontosabbnak, többet mondóknak tartok. Hogyan alakult a házasságon kívül született gyermekek aránya. Természetesen, ezen az istennek nem tetsző jelenségen nehezebb volna segíteni, mint az üzletek vasárnapi nyitva tartását megtiltani.
A vasárnapi üzletbezárók arra sem gondoltak, hogy az ünnepnap évezredeken keresztül vásárnap volt. A középkori városok piacai a templom körül, a főtéren voltak, az egyház bölcse összekötötte a misén való részvételt a vásárlás szükséges lebonyolításával. Krisztus csak az ellen tiltakozott, hogy a kereskedők ne a templomban áruljanak, hanem előtte a téren. A templom körüli tér évezredeken keresztül piatér volt. Tehát a mise utáni vásárlást jó megoldásnak tekintették.
A jelenkori fejlett társadalmakban azonban az új technikai feltételek, a gépkocsi e téren is fordulatot hozott. Többet és több féle árut vásárolunk. Ezt az igényt azonban ott lehet kielégíteni, ahol egy áruházban szinte minden megvásárolható, és a gépkocsiknak van parkolóhely. A kisebb baj, hogy az ilyen áruházaknak a belvárosokban nincs megfelelő terület, vagy ha van, nagyon drága. A gépkocsinak azonban az egynapi járóföld legfeljebb negyedóra, rövidebb idő a megtétele, mint a városban a szaküzletek sorba járása.
Orbán Viktor döntését azért fogadtam megkülönbözetett örömmel, mert nem azért kellett ezt az ostoba döntését visszavonni, mert ebbe bele is bukhatott volna. A hatalmát sokáig megdönthetetlennek tartom. Az ellenzéke ugyanis két oldalon közel azonos erőt képez, de a kormány ellen összefoghatatlan.

Megjegyzem, hogy papíron katolikus vagyok, de lélekben inkább protestáns. Szeretném, ha nemzetem többségi vallása végre elmozdulna a minőség igénye felé. Számomra azonban a kormányzás minősége a vallás dogmáinak modernizálásánál is fontosabb. ezért örültem ezen a vásárnapon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése