2016. április 19., kedd

Kína csak évi 6.7 százalékkal növekszik

Kopátsy Sándor                 PP                  2016 04 15

Kína csak évi 6.7 százalékkal növekszik

Két napja ezzel a rémhírrel van tele a világsajtó. Az év első negyedében kilenc éve nem volt ilyen lassú a növekedés. Mi lehet ennek az oka? Kérdik a szakértőket.
Elsősorban az országok nemzeti jövedelmének a növekedése keveset mond, és félrevezető. Ez a mutató közel 1 százalékkal magasabb volt Indiában. Bömbölték még a szaklapok is. Pedig az egy lakosra jutó jövedelem ennek ellenére fele volt, mint Kínában. Az egy lakosra jutó vagyon, számomra a sokkal fontosabb mutató Indiában csökkent, Kínában pedig 6.5 százalékkal nőtt.
Még jobb mutatónak tartom az egy munkaképes lakosra jutó jövedelem és vagyon alakulását. Ez még inkább felértékeli a kínai teljesítményt.
Az ugyan igaz, hogy a reform óta szinte minden évben még ennél is gyorsabb volt a növekedés. A világgazdaság történelmében is páratlanul. A kínai reform óta az egy lakosra jutó jövedelem négyszer gyorsabban nőtt, mint az Egyesült Államokban, és hatszor gyorsabban, mint az EU egészében. Ezek az arányok ebben a negyedévben is hasonlók. A kínai gazdaság ugyan lassul, de így is példátlanul gyors marad. Ez olyan, mintha az 1.500 méteres úszásban a kínaiak az első tíz hosszat még egyszer gyorsabban úszták, de már lelassultak, a hosszak ideje egyre lassul, jelenleg már csak tíz százalékkal rövidebb a hosszak ideje. Igaz, hogy ez előnyük továbbra is rohamosan nő.
De ilyen ostoba sportriport még nem adat, ez csak a közgazdaságtudományban lehetséges.

Őket nem zavarja, ha Kína a Nyugatnál, különösen az EU-nál sokszorta gyorsabban növekszik, de már lassul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése